ROTLUK KAO SUDBINA BOŠNJAKA

Da je krajnje vrijeme da se konačno uspostavi i ispoštuje bar minimalni kodeks uljudnog i razumnog ponašanja, ophođenja i komunikacije alarmantno nas je podsjetio nedavni svečani ispraćaj hadžija na trgu Gazi Ishabeg.
U tom svečanom trenutku kada naše mnogopoštovane hadžije odlaze na blagoslovljeni put da kao dragi Alahovi gosti ispune jednu od najvažnijih islamskih obaveza uslijedio je uragan riječi koje ni najmanje ne priliče događaju i prilici u kojoj su izgovorene. Takav neodmjereni verbalni nastup naneo je neprocjenjivo veliku štetu samoj Islamskoj zajednici i uneo veliku uznemirenost i osjećanje nelagode i anateme kod značajnog dijela muslimanskog umeta u Sandžaku i cijeloj Republici Srbiji.
Islamska zajednica mora biti stožer okupljanja, a ne podjela i razdvajanja. Svi muslimani bez obzira na njihovo nacionalno i političko opredjeljenje moraju biti predmet njene majčinske brige i pažnje. Islamska zajednica ne smije sebi dozvoliti da je bilo ko uvuče u poziciju da postane samo jedna od strana u sukobu. Društvo historičara Sandžaka želi jaku, složnu sa cijelim umetom i jedinstvenu Islamsku zajednicu koja sve nas voli i koju svi volimo.
Pogled prema prošlosti nas sa čežnjom i ponosom vodi prema velikanima iz redova naše uleme kao što su bili Ismail efendija Filibalić, Ramiz efendija Paljevac, Vehbija efendija Hodžić, Abdulah efendija Kačapor, Jakub efendija Memić i drugi. Živjeli su skromno, ali su bili ogromni autoriteti i neprolazni uzori i prebogata i neiscrpna duhovna i vjerska riznica na čijim temeljima i danas počiva ogromno zdanje Islama na sandžačkim prostorima.
Muslimanska ulema se mora definitivno okrenuti vjeri i vjernicima, učvršćivanju Islama na ovim prostorima, objedinjavanju svih muslimana u jednu jedinstvenu vjersku zajednicu u kojoj je najbitniji činilac umet, a ne pojedinci. Ne postoje podobni i nepodobni muslimani, postoje samo istinski bogobojazni i oni drugi, a o tome konačni sud ima pravo dati samo Alah Uzvišeni, a ne čovjek.
Predsjednik Društva historičara Sandžaka : Esad Rahić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO