Društveni dijalog o jednakosti kroz edukativne programe

NOVI PAZAR – Ambasada Švedske započela je u Novom Pazaru dva edukativna programa u okviru projekta „Hajde da pričamo o jednakosti“koji će se zbog pandemije Covid – 19 održavati digitalno svakog vikenda tokom naredna dva meseca. Svrha projekta o rodnoj ravnopravnosti je da se stvore mogućnosti za dublji društveni dijalog, poveća vidljivost i podigne svest o značaju većeg učešća žena u društvenim procesima.

„Odabrali smo Novi Pazar za dugoročnu saradnju i dijalog sa lokalnim predstavnicima jer je zbog svog položaja i multikulturalnosti jedinstven. Interesuje nas kako se na pitanje ravnopravnosti gleda iz islamskog ugla“, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin. On je dodao da ambasada Švedske želi da podstakne lokalne snage da ostanu ujedinjeni oko koncepta jednakih mogućnosti i jednakih prava i za žene i muškarce i za devojčice i dečake. „Ovom inicijativom želimo da doprinesemo stvaranju platforme za rodnu ravnopravnost u regionu sa ciljem da nastave da se bave ovim važnim pitanjima“, rekao je ambasador Lundin.

Prvi program sprovodi se u saradnji sa kancelarijom OEBS „20 godina Agende mira i bezbednosti žena – podizanje svesti lokalnih aktera u jugozapadnoj Srbiji“ i namenjen je prosvetnim radnicima i ženskim forumima političkih partija da bi bolje integrisali pozitivne prakse rodne jednakosti u svoj rad.

„Prepoznali smo da su škole možda najbolja mesta za negovanje međusobnog poverenja, rušenje stereotipa, objašnjavanje vrednosti različitosti i šire razumevanje univerzalnih ljudskih prava koja su od ključne važnosti za Rezoluciju 1325“, rekla je menadžerka projekta Misije OEBS u Srbiji, Mikaela Turman.

Drugi edukativni program „Onlajn ženski (rodni) studijski program ambasada Švedske realizuje u saradnji sa Akademskom inicijativom Forum 10 u partnerstvu sa asocijacijom „Ženske studije i istraživanja“ iz Novog Sada. Cilj je da se podrže i poboljšaju teorijski modeli koji afirimišu razlike, da se istraže mogućnosti otpora, političkog delovanja protiv društvenih praksi i diskriminacije po bilo kom osnovu.

Fahrudin Kladničanin iz Akademske inicijative Forum 10 kaže da su Onlajn ženske studije namenjene svima koji žele da steknu nova znanja o važnim novim interdisciplinama u vezi sa rodnim studijama.„Postoji veliko interesovanje za ovaj pilot projekat i verujem da će novi program ženskih studija imati dugoročnu perspektivu u Novom Pazaru“, rekao je on.

Učesnici će imati priliku da čuju predavanja o istoriji ženskih studija i lične primere feminističkih sudova pravde kojima se obraćaju žene koje su prerpele nasilje.

Tokom programa biće reči o tome koliko su crkva i islamska zajednica uključene u privatni i javni aspekt života žene. Kroz pitanje rodne ravnopravnosti biće prilike za diskusiju o religiji, ulozi žena i njihovoj bezbednosti, kao i o važnosti ženskog aktivizma i učešću žena u političkom i društvenom životu.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO