Naslovna Featured Istaknuto Društvene mreže uklanjaće sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

Društvene mreže uklanjaće sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

drustvene-mreze-uklanjace-sadrzaje-u-kojima-se-negira-genocid-u-srebrenici

Kompanije Tviter (Twitter) i Gugl (Google) poručile su, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtev tehnološkim gigantima Tviter i Jutjub (YouTube) da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Direktor kanadskog Instituta Emir Ramić za RSE kaže da IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama i da najviše objava u kojima se vređaju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije ali da ih ima i iz Rusije, Francuske i drugih država.

IGK još nije dobio odgovore na zahtev koji je 30. jula 2021. uputio ovim društvenim mrežama ali Ramić, kaže, nada se pozitivnom odgovoru “jer su obe socijalne mreže već ranije uklanjale neke sadržaje koji zadiru u mržnju prema drugom i drugačijem i koji vređaju žrtve holokausta, i u pojedinacnim slucajevima i žrtve genocida u Srebrenici”.

Tviter i Gugl: Nema mesta govoru mržnje Kompanije Tviter i Jutjub u vezi sa zahtevom Instituta za istraživanje genocida za RSE kažu da imaju jasno ustanovljenu politiku koja “sankcioniše svaki govor mržnje”.

U odgovoru Gugla, pod čijim okriljem je video platforma Jutjub, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena  pravila kompanije o širenju govora mržnje.

„Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smernice, mi ćemo ga ukloniti “, navodi se u odgovoru portparola Jutjuba za RSE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podeli

Exit mobile version