Društvene mreže dosegle vrhunac? Posvećujemo im sve manje vremena

541

Facebook, Snapchat i Instagram beleže pad popularnosti, ali chat aplikacije poput Messengera i WhatsAppa rastu.

Studija sprovedena u devet zemalja pokazala je da korisnici provode sve manje vremena na društvenim mrežama.

Stručnjaci su uporedili vreme provedeno na 4 najpopularnije društvene mreže s podacima od prošle godine, a rezultati su pokazali da u gotovo svim zemljama korisnici provode manje vremena na Facebooku, Instagramu, Snapchatu i Twitteru nego u istom periodu prošle godine.

U istraživanju su učestvovale Nemačka, Španija, Australija, Indija, Južnoafrička Republika, Brazil, Francuska, Velika Britanija i SAD, a u svim zemljama zabeležen je pad od 9 odsto kada je reč o instaliranju navedenih aplikacija.

Najveći pad u odnosu na isti period prošle godine zabeležio je Snapchat u Južnoafričkoj Republici – čak 56 odsto. Ali, Snapchat je zabeležio rast u Brazilu, Indiji, Španiji i Nemačkoj.

Istraživanje je pokazalo i da provodimo sve manje vremena u okviru aplikacija. Neke aplikacije zabeležile su minimalan pad, ali određene beleže pad do čak 34 odsot, što je slučaj s Twitterom.

Ali, dok Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter beleže pad popularnosti, chat aplikacije poput Messengera i WhatsAppa rastu i pronalaze put do sve većeg broja korisnika. Facebook Messenger ima rast od 2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a WhatsApp 5 odsto.