Društinac: Povećana naplata prekršajnih kazni, nije u pitanju nikakva kampanja

Našem radiju se poslednjih dana javilo nekoliko slušalaca koji su se žalili da ih je saobraćajna policija zaustavljala i privodila u Prekršajni sud, jer imaju neplaćene kaznu.

Oni tvrde da su u sudu dugovanja odmah morali da izmire ili u suprotonom da borave nekoliko dana u zatvoru, u zavisnosti koliko im iznosi neplaćena prekršajna kazna.

Predsednica ovog suda Rubina Društinac kaže za radio Sto plus da nije u pitanju nikakva kampanja, već isključivo sprovođenje zakonskih obaveza.

“Novopazarska policija ažurnije od Nove godine obavlja svoj deo posla i privodi svakog građanina za koga ima naš nalog, a koji nije u zakonskom roku, i pored nekoliko opomena, platio pravosnažno izrečenu novčanu kaznu, koja se, kada postane konačna, menja u kaznu zatvora. Prošle godine smo imali 11.000 predmeta za naplatu prekršajnih kazni“, rekla je Društinac.

Ona ističe da je ovaj sud godinama u Srbiji važio za najneažurniji, jer im je na hiljade slučajeva zastarevalo.

“Na kraju 2010. godine imali smo 80 odsto zastarelih slučajeva odnosno izrečenih, a nenaplaćenih kazni. Uspeli smo da taj procenat smanjimo, pa smo na kraju 2015. godine imali 29 odsto nenaplaćenih kazni, a u pitanju su milionske cifre dinara. Imamo dobru saradnju sa Policijskom upravom, tako da nam je trenutno na raspolaganju nekoliko policijskih ekipa, koje ažurno obavljaju svoj posao i koje nam pomažu da povećamo procenat naplate kazni“, rekla je Društinac.

Ona je apelovala na građane da na sajtu Ministarstva pravde provere imaju li neplaćenih prekršajnih kazni i koliko iznose njihova dugovanja.

“Ima građana koji po osnovu saobraćajnih ili nekoh drugih prekršaja duguju i po 200, 300 hiljada, a pojedinci i po milion dinara. Većina očekuje da će im kazna zastareti i da će izbeći njeno plaćanje“, dodala je Društinac.

A.Bajrović
Izvor : Radiostoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO