DRI: Centar za socijalni rad u Pazaru ispravio nepravilnosti

NOVI PAZAR – Državna revizorska institucija (DRI), na osnovu dostavljene dokumentacije, ocenila je da je novopazarski Centar za socijalni rad, „na zadovoljavajući način“, ispravio nepravilnosti u svom radu, koje su konstatovane prilikom kontrole poslovanja u 2018. i u 2019. godini.

DRI je utvrdila da je 2018. ova ustanova zaključila ugovore vredne 3,1 milion dinara suprotno Zakonu o javnim nabavkama i isplatila 1,7 miliona jednokratne novčane pomoći bez potpune i ažurne dokumentacije.

Centar je zaključio ugovor o postavljanu ograde oko svog dvorišta sa privatnim preduzećem „Prenča“ vredan 1,8 miliona dinara, koje nije ispunjavalo uslove propisane tenderskom dokumentacijom.

Nisu dostavljeni dokazi o kadrovskim kapacitetima, da pravno lice i zakonski zastupnik nisu kažnjavani.

Nadležna komisija je odbila ponudu firme iz Lazarevca „jer je stigla 26 minuta nakon isteka roka“, zakonske odredbe prekršene su i prilikom nabavke mesa i mesnih prerađevina.

Ugovor vredan milion dinara sklopljen je sa novopazarskom firmom „Ademović“ o nabavci mesa i mesnih prerađevina, koja tada nije imala važeći HACCP sertifikat, niti dokaz za obavljanje delatnosti.

Uslove propisane tenderskom dokumentacijom nije ispunjavalo ni čačansko preduzeće „Ila promet“, od kojeg je za 300 hiljada dinara, kupljena riba.

Revizor je utvrdio da je u 2019. godini nepravilnost bila isplata 1,7 miliona dinara jednokratne novčane pomoći bez potpune i ažurne dokumentacije.

Novac je isplaćivan deci bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju i samohranim roditeljima na osnovu spiskova koji su dolazili iz Gradskog veća i od gradonačelnika, a bez rešenja o dodeljivanju jednokratne novčane pomoći. Kako je medijima iz lokalne samouprave objašnjeno, „zbog nedostatka vremena i obimnosti posla, Centar je, umesto 400 posebnih doneo jedno zajedničko rešenje“.

Danas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO