Naslovna Featured Istaknuto Dozvola za provod u mobilnom telefonu: Princip “kju-ar” kod, sličan zelenom sertifikatu

Dozvola za provod u mobilnom telefonu: Princip “kju-ar” kod, sličan zelenom sertifikatu

dozvola-za-provod-u-mobilnom-telefonu:-princip-“kju-ar”-kod,-slican-zelenom-sertifikatu

O tome kako će da izgledaju kovid-propusnice na teritoriji Srbije nadležni će da odlučuju danas, potvrđeno je “Novostima” u Vladinoj Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Iako precizan izgled tzv. kovid-sertifikata još nije poznat, upućeni tvrde da će oni najverovatnije da se primenjuju preko mobilnog telefona. E-uprava će onima koji su vakcinisani sa dve doze i onima koji su preležali kovid, na mobilni aparat, kao i u slučaju digitalnog zelenog sertifikata koji je služio za prelazak granica mnogih zemalja, slati potvrdu i “kju-ar” kod, na osnovu čijeg očitavanja će moći da uđu u zatvorene prostore restorana, barova ili kafića.

Premijerka Ana Brnabić ponovila je juče da se radi na uvođenju kovid-sertifikata samo za ona mesta u kojima, kako je istakla, “nije neophodno da građani borave”:

– Što se tiče primedbi da su kovid-sertifikati neustavni to samo važi ukoliko bi ih uveli za neke stvari koji su ljudima neophodne. Dakle, nećemo ih uvoditi kao što su to uradile neke druge zemlje, već isključivo za ona mesta koja nisu nužna da ih građani posećuju – restorani, noćni barovi, kafe klubovi, koncerti…

Epidemiolog i član Kriznog štaba, profesor dr Branisalv Tiodorović smatra da su kovid-propusnice dobro rešenje za obuzdavanje aktuelne epidemiološke situacije:

– Uz njih bi trebalo da nastave da se poštuju važeće mere opreza, koje su potpuno jasne i precizne. Jedini problem je u njihovoj kontroli. Dakle, aktuelne mere uređuju sve – od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

Profesor Tiodorović naglašava da bi trebalo da se okrenemo vakcinaciji i da nije adekvatno da se poredi broj trenutno novoobolelih sa prošlogodišnjim podacima:

– Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jedinu meru koja svuda u svetu, pa i kod nas, može da zaustavi epidemiju. Zato pozivam građane na vakcinaciju – istakao je dr Tiodorović.

O kovid-sertifikatima, čije je uvođenje zvanično najavila premijerka Brnabić minulog vikenda, Tiodorović je rekao “da oni imaju za cilj da se obezbedi da onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu, kao i onima koji se kontrolišu testovima i koji su preležali bolest, sve u sertifikatu bude pouzdano napisano”.

– Septembar je divan, stvarno bi ga trebalo iskoristiti da se izađe napolje, da se bude na vazduhu, ali u gužvi, ispred supermarketa ili tržnog centra, trebalo bi staviti masku na razdaljini manjoj od metar i po – naglašava prof. Tiodorović.

Kada je reč o školama, Tiodorović je rekao da smatra da škole treba da nastave da rade i da je to najbolji način da deca doživljavaju školu kao vaspitnu, a ne samo kao obrazovnu ustanovu.

– Nevakcinisani građani dovode funkcinisanje zemlje u pitanje. Da li je trebalo da donesemo odluku o zatvaranju, skraćivanju radnog vremena, čime bismo potpuno suprotno uradili od onoga što bismo želeli svi zajedno – zapitao je profesor Tiodorović.

U prilog gotovo svakodnevnim tvrdnjama epidemiologa da se mere ne poštuju i da je vakcinacija neophodna svedoče i najnoviji “korona brojevi”. U poslednja 24 sata, na teritoriji Srbije je od 16.098 testiranih, njih 5.003 pozitivno na kovid 19, dok je u istom periodu 28 osoba izgubilo bitku sa virusom. Na respiratorima u bolničkim centrima širom zemlje nalazi se 138 pacijenata.

ALERGO TEST, PA VAKCINACIJA

ZA građane koji iz određenih zdravstevnih razloga ne mogu da prime neku od antikovid vakcina na Klinici za alergologiju i imunologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu organizovano je posebno testiranje čiji je cilj da se utvrdi koje od cepiva bi mogli bezbedno da prime. Ukoliko nijedno ne odgovara, dobili bi dokument koji to i potvrđuje.

KOVID PASOŠI U EVROPI

“Zeleni-pasoši” i kartice u nekim zemljama na starom kontinentu su ulaznica i za muzeje, koncerte…

AUSTRIJA

U AUSTRIJI građanima se preporučuje da mobilnim telefonom pribave aplikaciju “zeleni pasoš”. U okviru nje ukucavaju broj zdravstvenog osiguranja na osnovu kojeg dobijaju “kju-ar” kod koji pokazuju kada idu u restorane, muzeje, na koncerte… Zavisno od mesta do mesta ponegde im se na uvid, osim “kju-ar” koda, traži i lična karta ili papir kojim potvrđuju svoj antikovid status.

FRANCUSKA

OD 21. jula Francuska je uvela obavezno pokazivanje “kovid pasoša” kojim se dokazuje da je osoba vakcinisana ili da je negativna na virus korona za ulazak u bioskope, muzeje, na sportske utakmice i kulturna dešavanja gde ima više od 50 ljudi. Od 9. avgusta ovaj dokaz je potreban i za ulazak u avion, voz i međugradski autobuski saobraćaj, restorane i kafiće, pa čak i za restoranske bašte. Kazne za ulazak bez pokazivanja kovid-pasoša kreću se od 135 evra za prvi prekršaj. Pravila zdravstvenih propusnica primenjivaće se i za maloletnike od 12 i više godina, počev od 30. septembra.

GRČKA

Grčka je uvela  kovid propusnice u avgustu, a one se primenjuju preko mobilnih telefona ili na papiru.

Ovaj virtuelni dokument omogućava samo vakcinisanim osobama, izlečenim od kovida i negativnim na testu, da uživaju u barovima, restoranima… Ova odluka izazvala je proteste u pojedinim gradovima, pre svih u Atini i Solunu.

MAĐARSKA

U SUSEDNOJ Mađarskoj građanima koji su primili dve doze vakcine, koji su preležali kovid ili imaju negativan PCR test izdaju se posebne kartice. One potvrđuju da nisu nosioci virusa korona.

BRITANIJA

KOVID-pasoši u Velikoj Britaniji uvedeni su u junu za vreme trajanja Evropskog prvenstva u fudbalu, međutim, planovi o uvođenju kovid propusnica za noćne klubove i velike događaje, neće se nastaviti. Vlada u Londonu planira i masovnu imunizaciju u školama u roku od dve nedelje, dece starije od 12 godina.

HRVATSKA

OD 1. oktobra svi zaposleni u zdravstvu u Hrvatskoj moraće da imaju kovid-potvrde, a uskoro se uvode i za zaposlene u socijalnoj službi. Nadležni kažu da vakcinisanje neće da bude obavezno, ali bez kovid-potvrde niko od lekara i sestara neće moći da uđe u bolnice i zdravstvene ustanove.

 

Izvor: Novosti

Foto: Shutterstock

Podeli

Exit mobile version