Nedjelja, 22 Maja, 2022
NaslovnaVijestiDosije: Vladika Filaret glavni finansijer i savetnik Dveri, saradjivao i sa Legijom...

Dosije: Vladika Filaret glavni finansijer i savetnik Dveri, saradjivao i sa Legijom i Arkanom

Episkop mileševski Filaret (Jelenko Mićević) jedan je od glavnih finansijera i savetnika pokreta „Dveri“, koji su se na poslednjim izborima pojavili i kao politička stranka. Zahvaljujući svojim kontaktima, Filaret je 2011. godine povezao pokret „Dveri“ sa Srpskom bankom kako bi im omogućio novac za predstojeće izbore, piše u dokumentima o vladici Filaretu koja su godinama vodile srpske bezbednosne službe.

– Uoči održavanja Parade ponosa i planirane “Porodične šetnje” u organizaciji „Dveri“ vladika Filaret je funkcioneru ovog pokreta Bošku Obradoviću sugerisao da „Dveri“ treba da sačine proglas koji će platiti SPC a koji će biti besplatno distribuiran tokom okupljanja na proslavi u Mileševi 6. i 7. oktobra 2011.
Rusija, ambasadori, banke

Filaret je savetovao da se u tom proglasu navede da su „Dveri“ nova stranka koja uživa poverenje SPC, da nije učestvovala ni u kakvoj krađi Srbije i da je reč o mladim, fakultetski obrazovanim ljudima koji sa svojim porodicama ostaju u Srbiji – piše u dokumentu o Filaretu. Navodi se da je vladika tražio da se hitno organizuju odbori „Dveri“ u Novoj Varoši i Priboju.

 

Detalji iz dosijea

  • Član Vlade: od 1998. do 2000. bio pomoćnik ministarke vera Leposave Milićević, članice JUL
  • Socijalista: Javno podržao Slobodana Miloševića, iako su se od te podrške ogradili Sinod SPC i patrijarh Pavle
  • Posrednik: Dogovorio susret Vojislava Koštunice i vladike Atanasija
  • Radikal: Blisko sarađivao sa Vojislavom Šešeljem, čak je od lidera SRS i Tomislava Nikolića dobio džip na poklon
  • Narodnjak: Vernici mileševske eparhije optužili ga da maltretira monahe i organizuje folk koncerte u manastirima

Prema ovim navodima, u oktobru 2011. godine Boško Obradović je, zajedno sa aktivistima „Dveri“ iz Leposavića, boravio u Mileševi gde je razgovarao sa bivšim ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Konuzinom, koji je došao da osvešta zvona na manastirskoj crkvi.
– Istog dana Filaret je obavestio Obradovića da sa Slavenkom Terzićem, aktuelnim ambasadorom Srbije u Moskvi, planira kako da podrže „Dveri“ na predstojećim izborima. Vladika je posredovao i u obezbeđivanju finansijske podrške ovoj stranci, povezujući Obradovića sa službenicima Srpske banke kao “najblagonaklonije i poprilično zainteresovane za aktivnosti Dveri” – navodi se u ovom dokumentu.
Filaret je pričao i da su ga u januaru 2012. godine posetili predstavnik Ambasade SAD u Srbiji i članovi izvesne NVO iz Novog Pazara koji su se raspitivali koga će on podržati na izborima jer su čuli “da podržava određene strukture, misleći pre svega na Dveri”.
Novac iz  “Čovekoljublja”
Iznose se i optužbe na račun vladike Filareta o malverzacijama sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC “Čovekoljublje”.
– Predstavnici dijaspore koji su donirali pomoć ovoj organizaciji optuživali su Filareta da robu iz donacija prodaje muslimanima i Hrvatima, dok su pojedini sveštenici spekulisali da zajedno sa mitropolitom dobrobosanskim Nikolajem pomoć šalje u bogosloviju, a ne izbeglicama kojima je pomoć i bila namenjena – navodi se.

 

Izabran iz trećeg puta
– Filaret je za episkopa mileševskog iz trećeg puta izabran u maju 1999. godine. Prvi put izbor je osujećen anonimnim pismom o Filaretovim “gresima” koje je dostavljeno patrijarhu Pavlu, u kome se navodi i da je uz pomoć vladika Atanasija i Amfilohija “na poklon” dobio diplomu Bogoslovskog fakulteta. Ne znajući za pismo, Atanasije i Amfilohije su pre početka Sabora posetili Filareta i proslavili njegov izbor, a sam Filaret je dao da mu se sašije vladičanska odora. Da bi izbegao skandal, patrijarh Pavle je diplomatski preskočio to pitanje dnevnog reda. Drugi put njegov izbor nije prošao, jer mu je nedostajao jedan glas.

Vladiku je u martu 1999. optužio i Dragan Makojević, tadašnji direktor “Čovekoljublja”. On je najviše organe SPC obavestio o brojnim nepravilnostima i finansijskim malverzacijama prethodnog direktora vladike Filareta, zbog čega je Filerat i smenjen sa ovog mesta. S druge strane, Filaret je na ove optužbe odgovorio “da je Makojević u vezi sa američkim službama bezbednosti”.
Arkan i Legija
Takođe se iznose i optužbe srpskih izbeglica iz Hrvatske da je vladika Filaret zajedno sa bivšim komandantom SDG Željkom Ražnatovićem Arkanom, pukovnikom SDG Mihajlom Ulemekom i preduzetnicima Boškom Vukomanovićem i Dimitrijem Ivanovićem prisustvovao likvidaciji Hrvata 1991. u Erdutu. Prema ovim navodima, advokat vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića, Slobodan Milivojević, zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom u više navrata je posetio Filareta, koji je nakon jedne posete tražio njihove biografije kako bi ih “odlikovao Ordenom Svetog Save”. Ovim odredom vladika Filaret je pre nekoliko dana odlikovao ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović i grupu lekara.
Posle ubistva premijera Zorana Đinđića u akciji “Sablja”, kontroverzni biznismen iz Prijepolja Bahrija Beganović, zvani Lutka, tražio je od policije da pretrese manastir Mileševa jer navodno u manastiru kriju lica sa poternice. Ali policija u ovom manastiru nije pronašla nikog od osumnjičenih za ubistvo premijera.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO