Naslovna Vijesti Svijet Donald Trump pozvao Vladimira Putina

Donald Trump pozvao Vladimira Putina

Trump najavio telefonske razgovore sa ruskim i francuskim predsjednikom, njemačkom kancelarkom i premijerima Australije i Japana.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina što je njihov prvi zvaničan kontakt, prenose mediji.

“Poslije razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsjednik SAD-a sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsjednikom Rusije Putinom“, napisao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na Twitteru.

Najavljeno je da će američki predsjednik razgovarati i sa francuskim kolegom Francoisom Hollandeom, kao i sa premijerom Australije Malcolmom Turnbullom i premijerom Japana Shinzo Abeom.

Trump je u petak u Bijeloj kući primio britansku premijerku Theresu May.

Telefonski razgovor Putina i Trumpa je njihov prvi službeni kontakt nakon inauguracije 20. januara.

Dvojica šefova država razgovarala su prvi put telefonski u novembru, ubrzo nakon izbora, te se složila o potrebi “normalizacije” odnosa između Moskve i Washingtona, ugroženog ukrajinskom krizom.

Visoka savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway izjavila je da će Trump i Putin tokom telefonskog razgovora vjerovatno pričati o širokom obimu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

Sankcije zbog aneksije Krima

“Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima u vezi s kojima mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gdje bi ove dvije nacije možda mogle poraziti terorizam”, rekla je Trumpova savjetnica za američke medije.

AP prenosi da je Conway kao jednu od tema navela sankcije koje je SAD uveo protiv Rusije.

Ona je rekla da će Trump biti “prijemčiv” prema ruskom predsjedniku “ako Putin želi voditi ozbiljan razgovor o tome kako pobijediti ekstremiste”.

Trump je tokom predsjedničke kampanje više puta rekao da je u cilju politike približavanja Moskvi spreman preispitati sankcije koje je zbog aneksije Krima 2014. godine Rusiji uveo njegov prethodnik Barack Obama.

Taj bi potez, piše Reuters, naišao na otpor ne samo utjecajnih ličnosti u Washingtonu već i kod stranih lidera, koji vjeruju da bi sankcije trebale ostati na snazi sve dok Moskva ne ispuni uvjete Zapada u vezi s Ukrajinom.

I Merkel i Hollande smatraju da je prerano razmišljati o ublažavanju sankcija Rusiji.

Sastanak s Theresom May

Britanska premijerka Theresa May doputovala je u petak u službenu posjetu SAD-u i sastala se s novim američkim predsjednikom.

To je prva posjeta nekog stranog lidera SAD-u nakon Trumpove inauguracije.

“Slobodna i nezavisna Velika Britanija blagoslov je za svijet”, istakao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku sastanka s May.

Trump je rekao da je, kao biznismen, s Evropom “veoma teško sarađivao” i da ima “veoma loše iskustvo”, dok je s Velikom Britanijom “glatko sarađivao” te da zato smatra da će izlazak te zemlje iz Evropske unije biti “fantastična stvar za Veliku Britaniju”.

May i Trump poručili su da će raditi na jačanju američko-britanskih trgovinskih odnosa, a britanska premijerka izrazila je nadu da će brzo biti postignut trgovinski sporazum s Washingtonom, koji će ublažiti efekte Brexita.

Izvor: Agencije

Exit mobile version