Sezona pripreme zimnice je u punom jeku. Na kvantaškoj pijaci kupuju se sve vrste paprika, kornišoni, kupus i drugo povrće koje tradicionalno puni tegle zimnicom. Cene povrća su znatno veće nego prošle godine, ističu prodavci, ali i pored toga pijaca je puna kupaca.

Sezona pripreme zimnice počela je još pre mesec dana, kada se najviše kupovala crvena paprika za pravljenje ajvara, bez koga ne može da se zamisli zimska trpeza. Poslednjih nedelja sve se više prodaju kornišoni,paprike babure, šargarepa, paradajz i razno povrće koje se koristi za zimnicu. Kupci od ranog jutra posećuju kvantašku pijacu i biraju idealno povrće. Iako su cene znatno veće nego prošle godine, zbog mnogo faktora, a jedan od njih je vremenski, to ne utiče na prodaju, ističu prodavci. Cena paradajza je od 50 do 60 dinara, crvena paprika od 80 do 110, bela paprika od 90 do 100, somborka 130, kupus 20 dinara, karfiol od 80 do 100, kornišoni 80 dok je beli luk od 300 do 400 dinara.

Kiša koja je ove godine pala u velikoj količini uništila je sezonu, pa je dosta povrća namenjenog za zimnicu uvezeno, zato su i cene visoke. Bez obzira na to, Novopazarci kupuju više paketa i gajbica. Kako ističu mušterije, ovo je mnogo isplativije i zdravije od kupovne zimnice.

M. J.