Naslovna Featured Istaknuto DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ: Kraj epidemije se ne očekuje ove jeseni

DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ: Kraj epidemije se ne očekuje ove jeseni

0

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Jaković rekao je da se kraj epidemije ne očekuje ove jeseni, dodajući da od svih nas zavisi koliko će sve trajati.

Srđa Janković ističe da modeli koji se prave kažu da za nekoliko nedelja korona može da se razbukti ukoliko se ne budemo pridržavali mera. Od građana, kaže, zavisi koliki će biti porast.

“Kritičan je svaki dan kad možemo nešto da sprečimo, a to ne uradimo. Svaki put kad sprečimo, menjamo situaciju nabolje. Mi smo učesnici a ne posmatrači”, napominje imunolog.

Smatra da će čovek pobediti virus, odnosno da će doći do novog načina zajedničkog postojanja i prilagođavanja jedno na drugo.

“Može da nestane ako imamo vakcinu, ali sve to zahteva vreme. Za ovu jesen ne možemo očekivati kraj pandemije, ali moramo da se štitimo šta god da radimo”, navodi Janković.

Ukoliko dođe do ubrzanog prenošenja virusa među ljudima, Srđa Janković ukazuje da će biti uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom.

“Svaki nezaštićen kontakt među ljudima je faktor rizika i zato maska ima svoj puni značaj”, dodaje član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, brojke su za sada relativno povoljne, ali ne ohrabruje što ih pojedini građani shvataju kao preterano dobre, pa se ne štite.

“Ovo će da potraje, a od nas zavisi koliko će da nas košta u ljudskim životima i zdravlju”, naglašava Janković.

Kada je reč o vakcinaciji protiv gripa, Janković navodi da interesovanje raste iz godine u godinu i da je važno da se vakcinišu rizične grupe – hronični bolesnici, stariji građani, deca i trudnice.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen

Exit mobile version