Đoković savladao Nadala i neporažen odbranio titulu u Londonu!

112

Novak Đoković uspeo je da odbrani titulu na završnom mastersu u Londonu pošto je u finalu turnira za 95 minuta savladao najboljeg teniser sveta Rafaela Nadala sa 6:3, 6:4. Nole je pobedom nad Špancem ponovo zatvorio uspešno kolo, jer je i ove godine ostao neporažen u glavnom gradu Engleske.

Novak je do finala turnira došao kroz takmičenje u B grupi gde je pobedio u sva tri duela. Prvo je bio bolji od Švajcarca Rodžera Federera sa 6:4, 6:7(2),  6:2, zatim od Huana Martina del Potra 6:3, 3:6, 6:3, te na kraju te faze od Rišara Gaskea sa 7:6(5), 4:6, 6:3.

Seriju pobeda u Londonu nastavio je protiv Stanislasa Vavrinke u polufinalu u dva seta 6:3, 6:3, te je došao do poslednje stepenice ka odbrani titule.

Sa druge strane, Španac je na isti način, sa tri pobede, došao među četiri najbolja na turniru, a redom su padali David Ferer (6:3, 6:2), Stanislas Vavrinka (7:6(5), 7:6(8)) i  Tomaš Berdih (6:4, 1:6, 6:3).

Rafa je u polufinalu imao vrlo težak ispit protiv Rodžera Federera, ali je za 81 minut uspeo da reši duel u svoju korist sa 7:5, 6:3.

Što se tiče međusobnih okršaja, španski teniser vodi sa 22:16, te je dobio tri od pet mečeva u ovoj godini on dobio, ali je činjenica da Nadal nikad nije osvojio završni turnir veoma ohrabrujuća za Novaka.

Đoković je na startu susreta pogodio jednu forhend paralelu, a zatim u dobrom ritmu dobio uvodni gem. Odmah je Nole na Rafin servis napravio pritisak i naterao ga na dve neiznuđene greške, te obezbedio tri prilike za oduzimanje servisa i iskoristio drugu za rani brejk.

Grešio je Nadal iz forhenda, njegovog najdražeg oružja, pa je Đoković nakon 13 minuta imao prednost od 3:0. Svi su pomislili da je Španac dodao gas kada je poeveo sa 30:0, ali je Novak ponovo došao do brejk lopte. Ipak, konsolidovao je redove prvi teniser sveta i osvojio prvi gem na meču.

Novak je odredio kao prioritet agresivnu igru, jer je morao tako da igra protiv Rafe, ali je su sa takvim konceptom dolazile i greške, pa je spašavao dve prilike za povratak protivnika u prvi set, ali nije uspeo treću, pa je prednost smanjena na 3:2.

Nadal se potpom upotpunosti vratio sa trećim vezanim gemom, ali je Đoković to prekinuo seriju protivnika i vratio vođstvo, ali bez brejka. Kada mu je najpotrebnije bilo španski teniser je napravio duplu servis grešku, a onda u pravom triler poenu položio oružje i dozvolio Novaku da servira za set.

Kao da Španac dobija uvek snagu da napada kad je u zaostatku, poveo je sa 15:30, ali je sreća bila na strani srpskog asa, jer je loptica za 30:30 jedva preskočila drugi deo igrališa, a potom je dobrim forhendom i asom rešio prvi set u svoju korist.

Nadal je na početku druge deonice napravio dve iznuđene greške, ali je vezao četiri poena i došao prvi put do vođstva na finalnom susretu. Servisi su obezbedili Novaku da prilično lako izjednači, a njegov protivnik je nastavio da forhende šalje u mrežu.

To je samo isfrustriralo prvog tenisera sveta koji, bukvalno, samo svojim greškama dozvolio Đokoviću nove tri brejk lopte. Dve je uspeo da spasi, ali se vrlo brzo vratio praksi “izbacivanja loptice u aut”, te srpskog igrača novim brejkom poslao na pravi put ka pobedi.

Novak je vrlo lako potvrdio oduzeti servis, ali je Rafa krenuo u poteru pošto je srpski teniser tri loptice izbacio na nekoliko centimetara od polja (3:2). Nole je nastavio da čuva prednost, ali je Nadal, svojom nestrpljivošću, po ko zna koji put u susretu, dozvolio prilike da mu protivnik oduzme servis, ali je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i održi se u meču (4:3).

Bilo je potrebno da Đoković samo sačuva brejk prednosti, što je sa lakoćom činio, te je sa desetom uzastopnom pobedom u Londonu ponovo seo na tron u glavnom gradu Velike Britanije.

SandyakHaber.net

Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO