Naslovna Vijesti Dok su Pazar napadali Četnici, Muslimani su hranu nosili Petru Stamboliću i...

Dok su Pazar napadali Četnici, Muslimani su hranu nosili Petru Stamboliću i Partizanima!

1

Novi Pazar – Četiri puta četničke jedinice pod vođstvom Mašana Đurovića i Radomira Cvetića koji su bili pod direktnom komandom Draže Mihajlovića napadali su Novi Pazar a upravo u to vreme na obroncima novopazarskog planinskog venca Vlajna bio je i partizanski komesar Petar Stambolić sa nekoliko svojih saradnika kojeg su meštani Bošnjaci hranili.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, u svojstvu instruktora PK radio je na organizovanju ustanka na području Jagodine i Smederevske Palanke, i na formiranju prvih partizanskih jedinica u centralnoj i zapadnoj Srbiji. U jesen 1941. godine je, u tada oslobođenom, Užicu radio na organizovanju organa narodne vlasti i bio izabran za prvog sekretara Glavnog narodnooslobodilačkog odbora za Srbiju.

Posle povlačenja Glavnine partizanskih snaga iz Srbije u Sandžak, decembra 1941. izabran je za člana Glavnog štaba NOP odreda Srbije. U Bosni se nalazio do kraja 1942, najpre u Štabu Druge proleterske udarne brigade, a od marta 1942. na političkom radu u Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu.

Krajem 1942, po zadatku CK KPJ, upućen je na partijski rad u Srbiji. Kratko vreme boravio je u Sremu, a zatim prešao u Beograd, gde je kao član Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju, radio na organizovanju i jačanju organizacija i rukovodstva KPJ i Narodnooslobodilačkog pokreta u Srbiji.

izvor. Vikipedija

1 KOMENTAR

  1. Lepo pise da je samo bio sa nekoliko saradnika i da je radio na organizaciji.Druga stvar, partizani nisu mogli da stanu rame uz rame sa Acif Efendijom (koliko god on bio dobar za Bosnjake bio je u sprezi sa nacistima) i da brane Novi Pazar.Nemojte da kaljate jedini antifasisticki pokret na ovim prostorima , ostavite mladim ljudima neku svetlu tacku u njihovoj istoriji.

Comments are closed.

Exit mobile version