Dogovorena dalja saradnja i unapređenje odnosa Srebrenice i Novog Pazara

Delegacija iz Srebrenice koju su činili predstavnici političkog i javnog života Bošnjaka i Islamske zajednice, boravila je u Novom Pazaru. Tokom dana sa zvaničnicima najvećeg grada regije Sandžak u Republici Srbiji, imali su konstruktivne razgovore, u cilju povezivanja naroda i gradova, te učvršćivanju veza i unapređenju odnosa naroda i institucija.

Iz Srebrenice su u Novom Pazaru boravili predsednik Kluba Bošnjaka u Veću naroda bh. entiteta Republika Srpska i Opštinskog odbora Stranke demokratske akcije Srebrenica Alija Tabaković, odbornik u Skupštini opštine Srebrenica i aktivista inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić i predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Faruk ef. Hasanović.

 

 

Sa domaćinima, rukovodstvom Novog Pazara, predvođenim gradonačelnikom Nihatom Biševcem razgovarali su o unapređenju saradnje i realizaciji važnih projekata, posebno onih u Srebrenici, koje će, kako je najavljeno, Novi Pazar nastaviti da podržava.

 

“Želimo poneti poruku iz Sandžaka da smo dobro primljeni ovde, što je svojstveno Bošnjacima koji u Sandžaku žive. Znamo njihova osećanja prema Srebrenici. Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Novog Pazara, Nihatu Biševcu koji je i kroz institucije sistema ovog grada, ali i u privatnoj režiji pomogao izgradnju staračkog doma za majke Srebrenice, kao i za druge projekte koje je realizovao. Danas smo otvorili jedno novo poglavlje za nove i velike projekte. Mi ćemo u Srebrenici organizovati manifestaciju koja se tiče Sandžaka. Od naših domaćina očekujemo da se napravi događaj vezan za Srebrenicu u ovom gradu, i to je nešto što će povezivati dva grada”, rekao je Tabaković i nastavio:

“Želimo zamoliti sve bošnjačke političke predstavnike u Sandžaku da budu jedinstveni koliko je to moguće, da postignu jedinstvo koje smo mi postigli u Srebrenici. To je ono što će doneti dobro građanima. Svaka podela i svaki sukob među Bošnjacima u Sandžaku, oseća se i u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. Danas smo u Sandžaku zatekli dobre i relaksirane odnose među svim sagovornicima, verujem da će ti odnosi narednog puta kada dođemo biti još bliskiji, kako bi se postiglo bošnjačko jedinstvo u konačnici, a u političkim ideologijama i strankama, neka se svako bori za svoje glasače.“

 

 

Ovo je prva zvanična delegacija iz Srebrenice koja je sa rukovodstvom lokalne samouprave Novi Pazar razgovarala o ozvaničenju i unapređenju saradnje dva grada.

“Nas raduje ova poseta Bošnjaka iz Srebrenice Novom Pazaru i najvažnijim institucijama ovog grada. Naš grad i Srebrenica imaju poseban odnos. Više puta smo ponovili da je Novi Pazar druga kuća majkama Srebrenice. U okviru svojih mogućnosti, Gradska uprava uvek izlazi u susret i podržava projekte, kako bi se pokazalo saosećanje i briga o majkama Srebrenice. Takav odnos prema Srebrenici će biti nastavljen i u narednom periodu. Raduje nas i institucionalna saradnja, ona će u budućem periodu biti na još većem nivou, organizovanjem Dana Sandžaka u Srebrenici i obratno“, rekao je gradonačelnik Biševac.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacije Novog Pazara i Srebrenice na Platou “Hatidža Mehmedović” proučili su dovu za rahmet duše toj srebreničkoj majki.

 

AA/A.N./RTVNP

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO