Naslovna Vijesti Dodik u martu ove godine od Beograda tražio podršku za otcjepljenje RS!...

Dodik u martu ove godine od Beograda tražio podršku za otcjepljenje RS! Vučić reko ZABORAVI!

SARAJEVO – Portal Vijesti.ba u posjedu je ekskluzivnog izvještaja Vijeća za politiku demokratizacije (DPC – Democratization Policy Council) pod nazivom “Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promjena igre za politiku EU I SAD”. U izvještaju se, između ostalog, navodi kako je predsjednik RS Milorad Dodik, nakon aneksije Krima, namjeravao krenuti u realizaciju otcjepljenja entiteta RS od BiH.

Kako se navodi u izvještaju, Dodik je 18. marta ove godine, na konferenciji za novinare sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandar Bocan Harčenkom okarakterizirao referendum na Krimu kao samoopredjeljenje, to jest, kako je istakao Dodik, pravo koje treba biti obnovljeno.

Najzanimljiviji dio izvještaja je onaj u kome se citiraju zapadni diplomatski izvori, a koji su tvrdili da je upravo u martu ove godine Milorad Dodik od zvaničnog Beograda tražio podršku za otcjepljenje RS uz tvrdnju da je podršku Rusije već dobio.

“Ovaj put Dodik zaista djeluje spremno s priče pređe na djela”, istakao je neimenovani zapadni diplomata.

Tada prvi potpredsjednik Vlade Srbije, današnji premijer, Aleksandar Vučić, navodi se u izvještaju, navodno je Dodiku rekao da tu ideju zaboravi.

U izvještaju se navodi i još jedan segment odnosa RS i Rusije, a to je finansijski. Naime, u aprilu ove godine Dodik je tvrdio da su gotovo finalizirani ruski komercijalni krediti za RS u iznosu od 70 miliona, a zatim i 200 miliona eura, a koji bi omogućili RS da odbije uvjete Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Detalji dogovora s Rusijom nikada nisu objavljeni, a čini se i da dogovor na kraju nije materijaliziran.

Ovo je za BiH najzanimljiviji dio izvještaja DPC-a, a koji se na više od 30 stranica bavi konfliktom u Ukrajini, te promjenama odnosa Rusije i EU odnosno SAD-a koji nisu ostavili netaknutim ni Zapadni Balkan.

Autori studije između ostalog analiziraju kako se EU i SAD nose sa ambivalentnom politikom Vlade Srbije koju su nazvali „I EU i Rusija“. Predstavljaju i preporuke za stratesku adaptaciju instrumenata proširenja EU na aktuelne međunarodno-politicke izazove, a posebno na polju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te evropske energetske politike.

Kompletan izvještaj (na engleskom jeziku) koji je portalu Vijesti.ba dostavio jedan od autora Bodo Weber, možete pogledati u prilogu.

(Vijesti.ba)

Exit mobile version