Naslovna Vijesti Dodik traži od Srba da napuste Parlament BIH

Dodik traži od Srba da napuste Parlament BIH

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik traži da se predstavnici Srba iz tog bh. entiteta povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH dok se ne riješi, kako je naveo, slučaj zloupotrebe parlamenta BiH od bošnjačkih poslanika koji su poslali pismo Generalnoj skupštini UN dajući podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici. 
– Tražim da se povuku dok se ta stvar ne raščisti i istjera na čistac – ustvrdio je Dodik i dodao da se mora “čuti i srpski glas i da neće RS niko ponižavati”. 
Dodik je, i obraćanje na obilježavanju 23 godine od stradanja srpskog stanovništva u okolini Srebrenice i Bratunca tokom 1992.godine, iskoristio da ponovi stavove da neće prihvatiti genocid u Srebrenici. 
– Želja je da se u UN-u upiše da je nad Bošnjacima učinjen gonocid, na bazi lažnih izjava i izvještaja. Kažu nam da ne smijemo da negiramo genocid. Kako da ne negiramo laž? – ustvrdio je Dodik. 
Rekao je “da Srbi imaju dvije države, RS i Srbiju”, a da je „BiH koncentracioni logor za srpski narod i nije pokazala da je u interesu srpskog naroda“ te da BiH “samo virtuelo postoji i nije želja ni potreba Srba“…, a “RS mora da uđe u politički obračun za svoj status, koji je definiran Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH“.
Ponovo je da će RS izaći na referendum, jer ne želi da “trpi Sud i Tužilaštvo BiH“ te nakon toga zabraniti primjenu odluka tih pravosudnih institucija u RS-u. 
– Nećemo odustati i nećete me smijeniti, ustvrdio je, između ostalog, Dodik. 

Exit mobile version