Naslovna Vijesti Dodik se uplašio od upozorenja Erdogana traži pomoć

Dodik se uplašio od upozorenja Erdogana traži pomoć

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je izrazio očekivanje da će on, kao premijer, i Srbija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, preduzeti sve neophodne mere zaštitite sporazuma i Srpske sa svim pravima koja crpi iz tog međunarodnog akta, ali i srpskog naroda, koji je od turskog premijera Redžepa Erdogana označen neprijateljskim – i to u svojoj zemlji.

Dodik je u pismu Vučiću ocenio da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vreme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

“Uvereni smo da ste upoznati o najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je Srpska jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Poslednje pretnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH”, podsetio je Dodik.

On je ocenio da je poslednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovoga puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi otomanske imperije prešao na otvorene pretnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

“Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske”, naveo je Dodik.

On je podsetio da je Turska članica Saveta za provođenje mira /PIK/ i da se godinama i u okviru tog tela ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH, te otvoreno zastupa bošnjačke interese.

“Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nisu članice PIK-a, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, radi čije primene su se i samoosnovali”, istakao je Dodik.

Predsednik Srpske je podsetio da Turska već duže vreme ne pomaže primeni sporazuma na kojem počiva BiH i potpuno se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja BiH.

Navodeći da izuzetno ceni nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susedima, pa i prema BiH, Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

“Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH”, napomenuo je Dodik.

Exit mobile version