Naslovna Vijesti Dodik prijeti osnivanjem vojske Republike Srpske!

Dodik prijeti osnivanjem vojske Republike Srpske!

0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska za mir i da je spremna za saradnju sa drugima, ali da nema spremnosti na komprimise kojima se na bilo koji način umanjuje značaj Republike Srpske.

On je odbacio “aroganciju, silu i prisilu” i nazvao smešnim pozivanje međunarodnog faktora na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, uz ocenu da je to poziv da se poštuju izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu.

Dodik je rekao da je o ovom pitanju bilo veoma iznenađujuće delovanje komandanta NATO štaba u BiH i zaključio da je njime ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno poverenje u Srpskoj u tu organizaciju.

“Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane, rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obeležavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za Srpsku”, podsjetio je Dodik.

On je najavio da će Srpska sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor koji podrazumeva da Republika Srpska ima svoju vojsku.

“Znam da postoji mnogo problema na tu temu i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak i okupiću ovih dana političare u Srpskoj i predstavnike institucija da bi se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH”, rekao je Dodik.

On je poručio da Srpskoj nisu potrebne ovakve Oružane snage koje su neprijateljske prema Republici Srpskoj.

“Ovo je ideja, ali to ulazi u politički prostor”, zaključio je Dodik.

Exit mobile version