Dodik optužio Ivanića, Bosića i Crndaka da su izdajnici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je Savez za promjene, koji je na vlasti na nivou države, dok je u RS-u opozicija, “za izdaju i podaništvo” onima koji žele napraviti unitarnu i centralizovanu Bosnu i Hercegovinu.
Dodik je rekao da su predstavnici Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP) “podanici” bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji želi „realizovati šerijatsku državu“, što je, kako je naveo, zagovarao i njegov otac Alija Izetbegović.
“Neće proći Bakir Izetbegović, kao što nije prošao ni Alija Izetbegović, bez obzira što djeluje da sada ima podršku Mladena Bosića i Ivanića,te Igora Crnadka. On ne može proći jer nema podršku srpskog naroda. On ima podršku prevaranata, koji su na izborima prevarili srpski narod i priklonili se Izetbegoviću u njegovoj namjeri da stvori unitarnu BiH”, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.
Istakao je da u RS-u postoje dva nepomirljiva politička bloka, između kojih će se narod morati opredijeliti.
“Sada u institucijama BiH sjede Srbi koji su spremni da rade za interese nekih drugih ljudi koji dolaze sa Zapada i ovih iz Sarajeva, i sve to što oni rade je u funkciji jačanja centralizacije i unitarizacije BiH”, kazao je Dodik.
Po njegovim riječima, predstavnici Saveza za promjene su “po političkom konceptu unitaristi, koji svoje izdajništvo pravdaju napadima na ličnosti iz vlasti Republike Srpske i plasiranjem priča o kriminalu bez argumenata”.
“Nikada u historiji nije bilo opravdanja za izdaju i oni koji to rade na kraju puta morat će se suočiti sa svojom izdajom, koju bezočno vrše promovišući institucije BiH, dajući im značaj koji te institucije nemaju, a ignorišući institucije Srpske”, kazao je Dodik.
Naglasio je da je to “učešće u planu destabilizacije Republike Srpske o kojem je govorio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić”.
Dodik je istakao da nije bitan on i napadi na njega, plasiranjem o navodnoj umješnosti u kriminalne radnje, već institucije RS-a i njena stabilnost.
Rekao je da je jednog dana neminovan referendum, koji će odlučiti “da li ima ili nema Bosne”, dodavši da je to demokratska i civilizacijska tekovina koju niko ne može zabraniti.
“Za svakoga bi bilo najbolje da se tri naroda u BiH raziđu i formiraju svoje države za sebe i onda se jednog dana sretnu i kažu – evo, možemo da napravimo zajedničko nešto”, kazao je Dodik.
Nametanje BiH iz Sarajeva, dodao je, nije moguće i zbog toga vlasti RS-a moraju reagovati na takva nametanja. On je još kazao da su Srbi u BiH u toj zemlji “zato što moraju, a ne zato što je vole”, navodeći da su Srbi iz RS-a “zagledani” u Srbiju. Po njegovim riječima, Srbija je dominantna zemlja u regionu, koja je opredijeljena za mir, te da poštuje Dejtonski sporazum tako što poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i podržava RS.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO