Dobre vesti za one koji planiraju letovanje: Kipar prihvata sve vakcine koje Srbija ima – uključujući i Sinofram

KIPAR priznaje sve vakcine koje Srbija ima, od danas i kineski Sinofarm, a ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević kaže da nema nikakvih daljih organičenja oko vremenskog perioda od datuma revakcinacije.

– Samo je važno da su putnici revakcinisani. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, Kipar priznaje sve vakcine koje se u Srbiji primaju – rekao je Blagojević.

U slučaju da putnici iz Srbije nisu vakcinisani, precirao je Blagojević, za ulazak na Kipar im je potreban negativna PCR test, ne stariji od 48 sati pre poletanja, a po ulasku na Kipar dužni su da urade još jedan PCR test.

– Putnici su dužni da ostanu u samoizolaciji do testa. Ukoliko su pozitivni, dužni su da ostanu i dalje u samoizaloaciji, a u slučaju lečenja, Republika Kipar snosi troškove lečenja – naveo je Blagojević i dodao da samoizolacija u slučaju pozitivnog PCR testa traje 14 dana .

Kaže da putnici iz Srbije 24 sata pre leta preko interneta popunjavaju elektronsku propusnicu, takozvani sajprus flajt pas, gde prilažu negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji koju izdaje Srbija i koja se priznaje.

– To je dovoljno da imate kod sebe na telefonu ili odštampan sajprus flajt pas. To vam je dovoljan dokument – kaže Blagojević.

Naveo je da je na Kipru situacija u vezi sa korona virusom povoljna i da se radi veliki broj brzih i PCR testova.

– Vakcinisano je blizu 50 odsto populacije, od toga 47 odsto je primilo prvu dozu, a 17,3 odsto obe doze i završilo revakcinaciju potpuno – kaže Blagojević i navodi da se na Kipru daju vakcine Astra Zeneka, Moderna i Fajzer.

Kaže da je jedino za vakcinu DŽonson i DŽonson potrebno da prođe 14 dana od revakcine, ali da tog cepiva nema u Srbiji.

Na Kipru se, kako je rekao, dnevno uradi od 40.000 do 80.000 testova, od čega je oko 5.000 PCR testova i oko 70.000 brzih testova koji su besoplatni.

Ispričao je da svuda na Kipru postoje punktovi gde mogu da se urade testovi.

Blagojević kaže da je na Kipru i dalje na snazi policijski čas, od ponoći do 5 časova ujutro, da se maske nose svuda u zatvorenom prostoru, a da na otvorenom nisu obavezne.

Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO