Do srede 1,4 miliona vakcina, vakcinisaćemo pola miliona ljudi

BEOGRAD – Do srede ćemo imati ukupno 1,4 miliona doza vakcine, a kineskom će biti vakcinisano pola miliona građana Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je izjavio da je danas, kada je u Srbiju stiglo milion kineskih vakcina protiv korona virusa, veliki i važan dan u borbi protiv kovida 19, jer će se njima vakcinisati 500.000 ljudi, što je veliki obrt u toj borbi i korak napred.

Srbija je prva i, za sada, jedina zemlja u Evropi koja ima velike količine kineske vakcine.

Vučić je posebno zahvalio predsedniku Kine Si Ðinpingu i kineskom rukovodstvu, na korektnosti i prijateljstvu, jer nije bilo lako poslati čak milion vakcina.

“Na ovom aerodromu smo počeli, čekajući opremu iz Kine, pa iz EU i drugih zemalja, a i mi smo slali mnogima pomoć. Molio sam Sija da nam, i zbog metodologije, koja ovu vakcinu čini najskupljom, i po tom pitanju pomognu. Hvala mu za sve. Sve što sam do sada tražio i molio za Sbriju, uvek je imao razumevanje za zemlju i pomagao nesebično, iskazujući iskreno i ogromno prijateljstvo Srbiji”, rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će u ponedeljak u Srbiju stići i još 19.500 doza Fajzerove vakcije, u utorak još 250.000 doza Sputnjika V.

“Imaćemo preko 1,4 miliona doza do srede u zemlji. Po tome možete da vidite koliko smo uspešni. Borili smo se, ništa nismo prepustili slučaju”, rekao je Vučić.

On je rekao i da bi država preko Kovaksa trebalo da dobije 460.000 doza Astrazeneke, ali da se još ne zna kada, a da je namera da se nabavi i Modernina vakcina.

“Imaćemo pet ili šest vakcina različitih proizvođača”, rekao je Vučić.

On je istakao da je obaveza države da spašava živote građana.

“I izgradnjom bolnica, nabavkom opreme, sada vakcine, koje su važne za zdravlje, ali i za ekonomiju. Moramo da gledamo da se što pre vratimo u normalan život”, rekao je Vučić.

On je dodao da je važno što će Srbija imati veliki broj doza vakcine, jer je potrebno da se vakcinišu vojska, policija, zaposleni u trgovinama, bankasrskom sektoru…, a sve to je i put u bolju ekonomiju.

Vučić je dodao da ga brine novi soj virusa, jer sve što se zbiva u zapadnoj Evropi, dođe kasnije i kod nas, pa je zato zamolio ministra zdravlja da se vakcinacija ubrza.

“Da od naredne sedmice ide svuda, u najudaljenije delove zemlje, da možemo da vakcinišemo ljude”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO