DNK analiza potvrdila: Ruska žena majmunica bila Bigfut

Mnogi avanturisti i znatiželjnici već vekovima su opsednuti pronalaskom tzv. jetija tj. “bigfoota”. Međutim, jedan DNK test je možda upravo potvrdio njihovo postojanje

Profesor Brajan Sajks sa Oksforda misli da je nauka napokon na tragu mitskom biću poznatom pod imenima “jeti” i “bigfoot”. Naime, tim naučnika je testirao DNK šestorice potomaka Zane, “žene majmunice” koja je živela u Rusiji u 19. veku i zaključio da ona definitivno nije bila – čovek.

Prema svedočenjima iz tog doba, Zana je bila visoka više od dva metra i prekrivena gustom dlakom, a nazivali su je “pola žena, pola majmunica”. Stručnjaci danas smatraju da je Zana uhvaćena 50-ih godina 19. veka i to u regiji Očamčir u republici Abkhaziji.

Nekoliko je puta prodata različitim vlasnicima, da bi na kraju završila u vlasništvu Edgija Genabe kod kog je radila kao sluškinja.

Da stvari budu još čudnije, “žena majmunica” imala je minimum četvoro dece koje je začela s lokalnim seljacima i njeni potomci još uvek žive u kavkaškoj regiji, tvrdi profesor Sajks koji je izjavio da je DNK analiza otkrila zapadno-afričke gene.

Ruski zoolozi iz tog doba zapisali su da je “žena majmunica” Zana podsećala “na divlju zver” i da je imala enormne atletske sposobnosti. Mogla je, na primer, da trči brže od konja i da pliva neverovatnom brzinom. Spavala je napolju, a umrla na imanju plemića 1890. godine.

Mnogi veruju da je ona bila odbegla robinja iz Otomanskog carstva, ali profesor Sajks kaže da je to nemoguće. Na temelju DNK analize on veruje da su njeni preci na Kavkaz iz Afrike došli pre 100 hiljada godina. Ipak, oko ovih navoda treba biti vrlo oprezan. Iako je cenjeni stručnjak i profesor na Oksfordu, Sajks iza sebe ima i nekoliko istraživanja koja su kasnije pobijena.

IZVOR: 24SATA.HR

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO