Naslovna Sandžak Novi Pazar Dnevni Avaz: Zukorlić se odavno pretvorio u despota

Dnevni Avaz: Zukorlić se odavno pretvorio u despota

7

Nezadovoljsto radom glavnog sandžačkog muftije svakodnevno raste, a sve više građana, intelektualaca i uleme u Novom Pazaru javno progovara o štetnim učincima Muamera Zukorlića i njegovog saveza s bivšim reisom, a sada penzionisanim vjerskim službenikom Mustafom Cerićem.

20131012-112302.jpg

Generator nejedinstva

U ocjenama su skoro pa jedinstveni: ovakva mučna situacija ne može dugo trajati, jer se bliži kraj saradnji na relaciji Zukorlić – Cerić. Stoga, ističu Novopazarci, dvojac postaje sve “opasniji”.

Šerif Marukić, generalni sekretar Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), u razgovoru za “Dnevni avaz” kaže da je činjenica da je od 1993. godine do danas u svim sukobima među Bošnjacima Muamer Zukorlić bio akter koji se ponavlja, što potvrđuje da je on glavni generator za stvaranje nejedinstva među Bošnjacima u političkom, društvenom, ali i vjerskom životu.

Marukić: Jedinstvo u IZ nema alternativu

– Posmatrano s ove vremenske distance, zamjeram Ceriću što je u tom konfliktu podržao jednu od sukobljenih strana, umjesto da s pozicije duhovne institucije i autoriteta muslimana na Balkanu preuzme ulogu medijatora koji bi dao svoj doprinos u rješavanju nagomilanih problema – kaže Marukić.

Dalje potcrtava da mu način na koji je aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović pristupio rješavanju konflikta u Islamskoj zajednici, formiranjem tročlane Komisije za pomirenje, daje za pravo da vjeruje kako će sukobi i podjele u Islamskoj zajednici vrlo brzo biti prevaziđeni, a inicijatori i generatori sukoba marginalizirani. Ističe kako je potpuno uvjeren da jedinstvo u Islamskoj zajednici nema alternativu.

Poklopili interese

– U pozadini “ljubavi” među Cerićem i Zukorlićem je zajednički interes opstanka na pozicijama. I to onim koje su bitne za Bošnjake u Bosni i Sandžaku. Taj odnos zasnovan je na kalkulacijama i mislim da tu nema iskrene podrške. U prvoj polovini Cerićevog mandata među njima dvojicom je čak tinjao i određeni sukob, da bi im se u jednom trenutku poklopili interesi i pravci zajedničkog kretanja – pojašnjava Marukić.

Naglašava da u Novom Pazaru mnoge važne položaje i funkcije drže destruktivni pojedinci koji, da bi zadovoljili svoje lične interese i potrebe, vuku cio narod unazad.

– I Zukorlić se služi time i uz pomoć svojih medija obmanama, neistinama i poluistinama kreira iskrivljenu sliku u Sandžaku. Cilj takvog njegovog ponašanja je lična korist, privilegije i moć. On se odavno pretvorio u despota koji diktatorski upravlja institucijama na čije je čelo sam sebe imenovao, a sve neistomišljenike proglašava izdajnicima – kaže Marukić.

Na sceni je nasilje svake vrste

Marukić je potvrdio ranije pisanje “Avaza” da je u Sandžaku na sceni nasilje svake vrste, od političkog, medijskog, obrazovnog, vjerskog pa do onog najbrutalnijeg fizičkog nasilja koje se ogleda u prijetnjama, fizičkim obračunima i ubistvima.

– Jedan od primjera takvog ponašanja je Zukorlićev pokušaj nezakonitog preotimanja BDZ-a i smjene osnivača i ovlaštenog lica stranke Emira Elfića, što je, na njegovu žalost, osujećeno u upravnom postupku pred nadležnim organima – ističe Marukić.

Cerić će “otpisati” muftiju

Prema Marukićevom mišljenju, dvojac Zukorlić – Cerić razići će se onog trenutka kada jedan od njih procijeni da ovoga drugog nosi kao teret.

– Mislim da će Cerić, kao vještiji i iskusniji te čovjek s boljim vezama i kontaktima, prvi uskratiti podršku Zukorliću. Tada me ne bi začudilo da Zukorlić Cerića proglasi za izdajnika – kaže Marukić te dodaje da je zagovornik izreke: “Sve što je potrebno da zlo zavlada jeste da dobri ljudi ne urade ništa.”

Samo dio istine

Marukić je kazao da je “Avaz” do sada objavio samo dio onoga što građani Sandžaka odavno znaju i o čemu već duže vrijeme tajno i javno pričaju.

– Privid uzavrelih strasti napravio je sam Zukorlić saopćenjima podrške fiktivnih institucija koje je sam osnovao po principu „jedan čovjek – jedna institucija“ – mišljenja je Marukić.

7 KOMENTARA

  1. Trudite se vi iz Sandzak habera da objawljujete sto vise o owom olosu ne bi li ga raskrinkali,dobro bi bilo da objawite spisak koliko je njegowih rodjaka u Mesihatu,sta su wozali prije a sta sad i sta imaju sad!Da jawno kazete koliko Zukorlic prima platu jel 15-20hiljada ili vise i saradnici oko njega bilo bi to jako dobro da raskrinkamo olosa i owe oko njega!

  2. auh sta mu rece covek! Bravo momak svaka cast Allah da te nagradi sto si rekao istinu u lice sejtanu i europatrioti!

  3. Njemu se vişe bne veru je jer misli da samo on znai vişeniko nemisli za narot samo seb i cuva stoli cu kao da je dobijo od oca

  4. Mi da predjemo na islam a muftija za predsednika i srbistan biće veći od velike srbije na mapi radikala. Moj savet mu je da se ne zadovolji samo muftijstvom.

  5. dobro covek kaze i za zukorlica i za cerica taj isti ceric radi i dalje za srbiju kao i uvek svako ima sanse da vidi sta je radijo u kljizi cuvari jugoslavije samo cekam jdnog dana kad srbija obijavi istu knjigu koja ce imena se nalaziti

Comments are closed.

Exit mobile version