Đukic Dejanovic u poseti Novom Pazaru! Rešiti liste čekanja u vrtićima

Novi Pazar – Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac složili su se u Novom Pazaru da je rješenje problema sa listama čekanja za upis djece u vrtiće te povećanje procenta vakcinisane djece najbolje postići zajedničkim radom i projektima.

“Parametri na koje smo do skoro bili ponosni počinju da se mijenjaju. Naime, do sada se na 1.000 stanovnika u Novom Pazaru rađalo više od četrnaestoro djece. Prvi put ta brojka je ispod četrnaest. Ono što je dobro, smrtnost se smanjuje iz godine u godinu. Prosječna starost stanovnika Novog Pazara je 34 godine, dok je u Srbiji prosječna starost stanovnika 43 godine. Ima dobrih I loših parametara”, rekla je Đukić Dejanović.

Govoreći o obrazovanju ona je rekla da je predškolsko obrazovanje najslabija karika u obrazovnom sistemu i da tek polovina dece od 3,5 do pet godina ide u vrtić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je da će lokalna samouprava i Vlada Srbije zajednički raditi na rješavanju problema manjka smještajnih kapaciteta u novopazarskim vrtićima.

“Dogovorili smo se da konkurišemo za dobijanje sredstava iz IPA fondova kako bismo izgradili još obdaništa, ali i poboljšali kvalitet boravka djece u postojećim”, rekao je Biševac.

Ministarka se osvrnula i na problem imunizacije djece i ukazala da je procenat vakcinisane djece daleko ispod prosjeka. Tokom sastanka je dogovoren niz mjera koje će biti preduzete kako bi se to promijenilo.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO