Naslovna Sport Djoković u dva navrata bio na 3:5, ali sjajnom igrom i preokretima...

Djoković u dva navrata bio na 3:5, ali sjajnom igrom i preokretima osvojio Pariz

66

Novak Đoković je osvojio treći uzastopni turnir, a posle Pekinga i Šangaja trijumfovao je na Mastersu u Parizu, savladavši posle preokreta u oba seta Davida Ferera sa 7:5, 7:5.

Do jubilarne 200 pobede na turnirima Masters serije, 40. titule u karijeri, a 17. pobede u nizu posle poraza na US openu, Đoković je po drugi put stigao do trijumfa u francuskoj prijestonici, i to na maestralan način. Uz odličnu igru kada je najteže, a čelične živce kada je rival bio na korak od uspjeha.

Meč je počeo prilično burno – poenom koji je “potrajao” čak 27 udaraca, a koji je pripao serveru, Novaku Đokoviću. Uz dvije svoje greške, ali i po jedan pravovrijemeni izlazak na mrežu i grešku rivala, Nole je uspješno priveo kraju prvi gem, povevši sa 1:0.

Ferer je potom pokazao da nije tek tako pobjedio Rafaela Nadala, a svoj servis-gem riješio je kako je i želeo uz samo jedan izgubljeni poen, i to onaj u kome ga je Đoković prilično “provozao” dubokim lopticama poslatim sa osnovne linije. Pa opet, iako Novak u trećem gemu nije prepustio rivalu ni jedan poen, za šta su bili “zaduženi” odlični servisi, ali i jedna sjajna bekhend paralela, posle koje je loptica pogodila mjesto gdje se se sastavljaju dvije linije, sve je naglo počelo da se mjenja vrlo brzo.

Španski teniser je relativno lako osvojio sopstveni servis-gem, a u narednom je izgradio 0:30 prije nego što je stigao do dvije uzastopne brejk-lopte. Iako je Nole prvu uspešno neutralisao, drugu, posle razmjene udaraca koja je potrajala maltene čitav minut, nije – pa je Ferer brejkom poveo sa 3:2.

Moglo je vrlo lako da bude 3:3 već posle narednog gema, no kako Đoković nije iskoristio svoju, ne baš lahko izgrađenu, brejk šansu, njegov suparnik je sa tri uzastopna poena stigao da udvostruči prijednost u osvojenim gemovima.

Novak je u međuvremenu u značajnoj mjeri popravio svoj prvi servis, ali mu je bilo mnogo važnije da nađe način da poene osvaja na servise rivala. I, uspio je, došavši tako kod rezultata 3:4 do nove brejk šanse, ali je Ferer smirenom igrom, bez mnogo rizika, ali uz sjajnu defanzivu, uspio da osvoji i taj gem.

Spasa, međutim, nije bilo za Ferera u desetom gemu, onom u kome je španski teniser servirao za osvajanje seta. Đoković je odličnom igrom sa osnovne linije, kombinirajući nekoliko dijagonalnih udaraca sa razornom forhend paralelom, brejkom stigao do izjednačenje, a sa 6:5 poveo osvojivši 12 poena od 13 koje je prethodno odigrao.

Ono što se tada odvijalo na terenu Bersija, podsjetilo je na najsjanije Novakove dane, a ni nekoliko bravura Davida Ferera nisu zaustavila veliki nalet: četvrtim uzastopno osvojenim gemom, a drugim svojim brejkom u ovom finalu, Đoković je osvojio prvi set sa 7:5.

Drugi je, međutim, počeo u znaku španskog tenisera, koji je osvojio Novakov servis-gem i najavio da se neće predati tek tako. Naprotiv, potpuno je preokrijenuo zbivanja na terenu u svoju korist i nekako za tili čas stigao do poena kojim je mogao da povede sa 0:3. Ipak, greška napravljena na mreži, koštala ga je i tog poena i tog gema, u kome je Đoković spriječio brejk i nedugo zatim stigao do smanjenja zaostatka na 1:2.

Novaku je nedugo zatim počela da popušta koncentracija, naročito pri servisu, ali je uz dve duple servis-greške uspijeo da priđe na 3:4, iako je mnogo neubjedljiviji bio na servise suparnika. Ne i u desetom gemu, “istom” onom u kome se spasio u prvom setu. I u drugom je Ferer servirao za 6:4, i u drugom je Nole baš tada napravio brejk.

Baš kao u uvodnoj dionici, kada je furioznom igrom od 3:5 stigao do 7:5, Đoković je nastupom u kome gotovo nije bilo ni jednog kiksa unervozio suparnika. Stigavši do 6:5, primorao je Ferera da se servisima bori za taj-brejk, ali spasa i definitivno nije bilo: titula je pripala maestralnom Novaku.

 

Nole na korak od Agasijevog rekorda
Đokovićeva 16. titula na turnirima Masters serije dovela ga je na samo jednu zaostatka od Andrea Agasija, trećeplasiranog na viječnoj listi. Evo ko je najviše puta trijumfovao na Mastersima:
Nadal – 26
Federer – 21
Agasi – 17
Novak – 16
Sampras – 11
Marej – 9
Muster – 8
Čang – 7
Beker, Kurijer, Kuerten, Rios, Rodik, Safin – po 5

Takodje valja napomenuti da je Djoković nakon meča svoj reket poklonio sinu Zlatana Ibrahimovića

SandzakHaber.net

Exit mobile version