Naslovna Featured Istaknuto Đerlek obišao Opštu bolnicu u Novom Pazaru i Dom zdravlja u Tutinu...

Đerlek obišao Opštu bolnicu u Novom Pazaru i Dom zdravlja u Tutinu i Sjenici

djerlek-obisao-opstu-bolnicu-u-novom-pazaru-i-dom-zdravlja-u-tutinu-i-sjenici

Ministarstvo zdravlja redovno prati situaciju u Novom Pazaru, pa je iz tog razloga državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek danas obišao Dom zdravlja u Sjenici i Tutinu kao i Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Ono što je pozitivno jeste da u prethodnih 48 sati nije bilo hospitalizovanih pacijenta ni u jednoj od ove tri opštine, ali da građani treba da nastave da se prodržavaju svih mera zaštite, kako bi se sačuvali od mogućnosti novog talasa korona virusa, istakao je Đerlek.

Lepa vest kojoj se raduju svi građani Novog Pazara, Sjenice i Tutina je ta da u prethodnih 48 sata nema hospitalizovanih kovid pacijenata, ali, kako smatra državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doktor Mirsad Đerlek, još nije vreme za opuštanje.

„Ja sam po nalogu Ministra zdravlja obišao Dom zdravlja u Tutinu i Sjenici i Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Ono što je lepo videti i čuti je da nemamo hospitalizovanih kovid pacijanata u poslednjih 48 sati. Ja ne pamtim ovakvo stanje još od 12. juna kad je počeo drugi pik. Ovo je prvi put da imamo „praznu bolnicu“ što se tiče pozitivnih kovid građana. Takođe su dobri rezultati u kovid ambulanti, u smislu prvih pregleda, međutim tu ipak ima fluktuacije, mada nekada je bilo i do 50 pregleda na dnevnom nivo, a juče ih je bilo 7, 8 prvih kovid pregleda. U Tutinu takođe možemo reći da je situacija solidna. Bilo je pre dva dana deset kovid pregleda, od kojih ni jedan nije bio za hospitalizaciju. Juče svega šest pregleda. U Sjenici 12 pregleda u petak, dok je juče bilo 8. Statistički gledano to su dosta dobri rezultati. Međutim rezultati ZZJZ Novi Pazar pokazuju da je bilo dosta pozitivnih građana koji su se vraćali sa letovanja, pa iz tog razloga možemo reći da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna. Čim je virus prisutan i u cirkulaciji je ne smemo da se opustimo, što znači bez obzira na ove lepe stvari o kojima smo već sada govorili, apelujem na sve građane Novog Pazara, Sjenice i Tutina na maksimalnu opreznost i pridržavanje epidemioloških mera jer u ovom trenutnutku ti je jedini način da se borimo, mogu slobodno da kažem, od najopasnije zaraze koja je zadesila celu planetu i našu državu i region u poslednjih sto godina. Prdržavanje epidemioloških mera i držanje distance, pranje ruku i maksimalno održavanje higijene je stvar koju moramo praktikovati sve dok ne dođe do pojave vakcine koja je jedini spas za sve nas od ove vrste bolesti.“

Po procenama ZZJZ u Novom Pazaru više od 55% građana je steklo antitela korona virusa i smatra se bezbednim od novog pika. Doktor Đerlek, međutim ističe da je to jako diskutabilno.

“Imunitet kod ljudi koji su preležali COVID -19 je još uvek diskutabilna stvar. Stručnjaci u celom svetu se bave koliko taj imunitet može da traje, da li mesec, dva, tri ili godinu dana i još niko nije sa sigurnošću rekao koliki je to imnunitet tako da, što se tiče imuniteta od 55% u Novom Pazaru moramo biti vrlo ozbiljni, ipak je to rađeno na vrlo malom broju pacijanata. Da bi se reklo da imamo neki kolektivni imunitet tu treba raditi mnogo veće i ozbiljnije studije. Tako da bih ja savetovao našim građanima i koji su preboleli virus da se čuvaju i pridžavaju epidemioloških mera zato što imamo mnogo pacijanata širom Srbije koji su i dva puta bolovali od korona virusa, što je još neobjašnjivo. Tako da se ne smemo osloniti da Novi Pazar i ceo region ima antitela, ponašajte se, poštovani građani isto kao da će sutra biti novi talas. Zato što nas je korona nekoliko puta iznenadila, ne znači da nas neće još jednom iznenaditi u smislu pojave. Mislim da je zdravstveni sistem u celoj zemlji bolji nego što je bio, međutim mi smo okruženi Bugarskom, Rumunijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom gde trenutno sve “gori”, da tako kažem, pa je teško da se i mi sami sačuvamo i da se taj virus ne prenese u našu zemlju, naš grad i regoion.”

Iako je epidemiološka situacija značajno stabilnija, Đerlek naglašava da vanredne mere još ne treba ukidati.

“Vrlo smo oprezni po tom pitanju i obilazimo celu Srbiju, i pratimo sve podatke na dnevnom nivou, u slučaju ako bi se desilo da se pogoršaju rezultati koje trenutno imamo. Trenutna situacija je pozitivna i mogla bi da se ukine vanredna situacija u Novom Pazaru, ali  verujte obzirom da je virus prisutan, a to pokazuju i pozitivni pacijenti koji se testiraju u ZZJZ Novi Pazar treba biti vrlo mudar i oprezan i ne požuriti sa nekom merom koja bi mogla sutra da nas košta”

Đerlek još jednom apeluje na sve građane da se pridržavaju mera i da na taj način sačuvaju zdravstveni sistem i lekare koji su se hrabro borili tokom celog jeka pandemije korona virusa.

M. J.

Exit mobile version