NOVI PAZAR: U poslednja tri dana od 154 testiranih u Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru, kod tri osobe je potvrđen virus korona, i to kod osoba koje su se vratile sa letovanja iz Crne Gore i Albanije, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodao da oni predstavljaju opomenu, jer nagoveštavaju da će se u Srbiju preliti korona iz regiona.

Dr Đerlek je rekao za Tanjug da su dve osobe kod kojih je potvrđen virus iz Novog Pazara, a jedna iz Tutina, kao i da su dve letovale u Crnoj Gori, a jedna u Albaniji.

Ta tri pacijenta koja su pozitivna pokazuju da moramo biti još ozbiljniji jer nagoveštavaju da će se ipak dešavati ono što smo potencirali, a to je da će nam se preliti korona iz regiona, kazao je dr Đerlek.

Prema njegovim rečima, stanje trenutno nije alarmantno, niti je za dizanje panike, ali pozitivni pacijenti su pokazatelj da je potrebno da budemo veoma oprezni.

Кako je naveo, pre registrovanja ta tri slučaju, u regionu koji pokriva Zavod za javno zdravlje Novi Pazar za desetak dana registrovan je jedan ili dva nova slučaja pozitivnih na virus korona.

Ali, ne bih dizao paniku u ovom trenutku i pridavao veliki značaj jer troje zaraženih od 154 testiranih nije neki zabrinjavajući faktor, ali jeste faktor koji nas opominje da pripazimo i vidimo šta će se desiti u narednim danima, s obzirom da su svi došli sa letovanja, navodi dr Đerlek.

U Tutinu i Sjenici je, kaže dr Đerlek, u blagom porastu broj pacijenata koji se sa simptomima virusa korona javljaju prvi put na preglede, ali nije zabrinjavajuće povećanje.

Mi čekamo šta će se desiti nakon inkubacionog perioda s ljudima koji se vraćaju iz Albanije i Crne Gore s letovanja, kaže.

U tom smislu, dr Đerlek je apelovao na sve koji se vraćaju sa odmora da provedu sedam do 10 dana u svojim kućama i tako zaštite sebe, svoje porodice i prijatelje i sve druge.

Кako kaže, sada je upravo njihova odgovornost prema sebi i drugima najvažnija i trebalo da budu odgovorni, a ne da ukoliko zbog pojedinačne neodgovornosti dođe do problema Ministarstvo zdravlja i država budu krivi.

Ministarstvo razume da su ljudi bili na odmoru, svi smo umorni, ali budite kod kuća po povratku sedam, do 10 dana, a ne da se ako dođe do problema žalite da je država kriva i da Ministarstvo nije uradilo ono što je trebalo. Ministarstvo i država sve čine, budite i vi odgovorni, poručio je dr Đerlek svima koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva.

Кada je u pitanju broj hospitalizovanih u bolnici u Novom Pazaru, dr Đerlek kaže da je i on smanjen, odnosno da je nakon što je bilo oko devet pacijenata, sada hospitalizovano četiri koji su dobrog zdravstvenog stanja.

Izvor: Tanjug, dnevnik.rs