Naslovna Featured Istaknuto Đerlek: Masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji u prvom kvartalu sledeće godine

Đerlek: Masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji u prvom kvartalu sledeće godine

djerlek:-masovna-vakcinacija-protiv-koronavirusa-u-srbiji-u-prvom-kvartalu-sledece-godine

Masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji se očekuje u prvom kvartalu sledeće godine, a do kraja ove godine stići će određena količina vakcina namenjenim zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, javlja Anadolu Agency (AA).

“Do marta sledeće godine očekuje se 350.000 doza vakcina”, rekao je na konferenciji za medije Kriznog štaba, te dodao da se neće dozvoliti da građani prime vakcinu koju ne odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Đerlek je podsetio da je u Srbiju već stiglo 20 doza ruske vakcine Sputnik V, ali da se čeka mišljenje Agencije za lekove o toj vakcini.

Kako je pojasnio, Agencija ima rok od četiri meseca da iznese mišljenje, da će se učiniti sve da daju mišljenje i ranije, “ali nikako na uštrb bezbednosti pacijenata”.

“Prokuženost je 20 odsto, pa se kolektivni imunitet može steći jedino imunizacijom. Zato je važno da je što pre dobijemo”, kazao je Đerlek.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je podsetio i da su kompanije “Pfizer” i “BioNTech” predale dokumentaciju za odobrenje vakcine Agenciji.

“Ovih dana će nadležni, užurbano, ali stručno i precizno, makar u tri smene, da proveravaju dokumentaciju. Zato sam rekao da će do kraja godine doći prve količine, ne neke velike, dok će 350.000 doza doći do marta sledeće godine”, izjavio je Đerlek.

Anadolu Agency

A. N.

Exit mobile version