Đerlek: Korona “neprimetno” dolazi u Novi Pazar, potreban oprez

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek apelovao je danas na sve institucije u Novom Pazaru da budu u pripravnosti jer korona “neprimetno” dolazi u taj grad, kao i da se pacijenti sa simptomima koji ukazuju na korona virus pravovremeno jave u kovid ambulante.

“Primetili smo da se pacijenti sa temperaturom i respiratornim problemima javljaju izabranom lekaru, a da se prethodno ne jave kovid ambulanti i zato apelujem na građane Novog Pazara koji imaju simptome koji ukazuju na korona virus da se pre toga pravovremeno jave kovid ambulanti gde se vrši dijagnostika da li je reč o kovid pacijentu ili respiratornoj infekciji”, rekao je Ðerlek za Tanjug.

Naveo je da je primećeno da se u poslednjih sedam dana broj pozitivnih pacijenata kreće između dva i tri odsto od ukupno testiranih što nagoveštava da je virus i dalje tu, kao i da su u hospitalnom delu bolnice svakodnevno dva do tri pacijenta.

“Smatramo da tih pacijenata sigurno ima i više nego što te brojke pokazuju i zato apelujemo na građane da se javljaju Opštoj bolnici Novi Pazar da nam se ne desi kao u junu i julu da se leče kod kuće i da nam dođu kasno, kada je vrlo teško da im pomognemo”, rekao je Ðerlek.

Naveo je da je svim privatnim ordinacijama, gde se leči dosta pacijenata sa tim simptomima, upućen apel da Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar dostave spisak pacijenata koji su se javili sa temperaturom i respiratornim infekcijama kako bi se izvršilo testiranje.

“Tragamo za pacijentima gde nam se ”kriju” jer primećujemo da se tu nešto dešava, da je neprimetno, polako i vrlo lukavo tako da moramo biti vrlo obazrivi”, rekao je Ðerlek.

Apelovao je i na Krizni štab u Novom Pazaru da pruži svoj maksimum i pojača nadzor u kontroli sprovođenja epidemioloških mera jer je primećeno da je i po tom pitanju došlo do opuštanja što, dodao je, može da bude “vrlo kobno” i dovede do toga da korona “preko noći eksplodira” u Novom Pazaru.

Ministarstvo zdravlja, istakao je Ðerlek, prati situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu na dnevnom nivou u svim segmentima kako se ne bi ponovila situacija iz juna i jula.

To ministarstvo je, kaže, naložilo Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar da se održi sastanak sa direktorima srednjih škola kako bi se u tim školama strogo poštovale epidemiološke mere jer je, kako navodi, primećeno da se srednjoškolci, koji su označeni kao superprenosioci virusa zbog broja kontakata koji ostvare na dnevnom nivou, ne pridržavaju mera.

Osim toga, dodao je Ðerlek, naloženo je da se obiđu državni univerzitet i internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kako bi se videlo kakvo je stanje sa studentima, kao i da se proveri situacija u Gerontološkom centru u Novom Pazaru.

“Kada je reč o testiranju, dobili smo podatak da je PCR pozitivna učiteljica iz Tutina koja radi na teritoriji opštine Sjenica i naložili smo Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar da hitno obavesti Zavod za javno zdravlje Užice i da se preduzmu adekvatne mere u smislu izolacije pozitivne pacijentkinje, i šta sa učenicima kojima je predavala”, rekao je Ðerlek.

Još jednom je apelovao na sve građane Novog Pazara da se pridržavaju epidemioloških mera i na sve institucije da daju doprinos jer, kako je dodao, samo ako svi zajedno budemo radili možemo sprečiti ono što nam se desilo u junu i julu ove godine.

Naveo je da su do pre 15 dana imali pozitivne slučajeve samo kod povratnika sa letovanja, a da sada imaju i pacijente koji nisu nigde putovali, a pozitivni su.

“Imamo taj miks koji nas plaši i normalno je da vidimo koliki je ukupan broj kontakata jer su kontakti vrlo opasni prenosioci”, rekao je Ðerlek i dodao da je Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar naloženo da se utvrdi tačan broj kontakata i da se te osobe upute na samoizolaciju.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO