Naslovna Featured Istaknuto Đerlek: “Još četiri meseca”

Đerlek: “Još četiri meseca”

djerlek:-“jos-cetiri-meseca”

Ne može nijedna mera za 24 ili 48 sati dati rezultate, kaže za “Jutro” na TV Prvoj Mirsad Đerlek, državani sekretar u Ministarstvu zdravlja.

“Gledajući cifre od juče – zabrinjava. Obično se vikendom manje ljudi testira, pa očekujemo porast. Mere su samo 30 sati na snazi, ne možemo očekivati brz efekat”, objašnjava Đerlek.

“Sutra je sednica Kriznog štaba i ja očekujem da će se voditi baš tom logikom – ne može nijedna mera za 24 ili 48 sati dati rezultate”, kaže on.

Jdedini način da se spreči epidemija je strogo poštpvanje mera i masovna imunizacija, smatra on.

Kaže, da se maska mora nositi još 4 meseca.

“Ako ovakvim tempom nastavimo, negde krajem juna mi ćemo 2.000.000 da revakcinišemo”, pojašnjava i dodaje da se nada se da će zbog toga ovo leto biti opuštenije.

“Građani moraju shvatiti da vakcina nije čarobni štapić”, dodaje, objašnjavajući da vakcina ne daje potpunu zaštitu, ali štiti od smrti.

Upitan zbog čega se već nekoliko dana suočavamo sa pogoršanjem epidemiološke situacije, Ðerlek je ocenio da je razlog tome preterana opuštenost jednog dela građana.

On je podsetio da bi u Srbiju 5. marta trebalo da stigne još 500.000 kineskih vakcina Sinofarm.

“Kada nestane jedne vakcine mi imamo drugu, a građani koji ne žele da prime određenu vakcinu moraju da sačekaju da stigne vakcina koju žele. Po tome smo jedinstvena zemlja u Evropi, jer imamo više tipova vakcine i nudimo građanima izbor”, rekao je Mirsad Ðerlek.

Izvor: B92

Exit mobile version