Naslovna Featured Istaknuto Đekić u Beogradu na okruglom stolu o zatupljenosti nacionalnih manjina

Đekić u Beogradu na okruglom stolu o zatupljenosti nacionalnih manjina

djekic-u-beogradu-na-okruglom-stolu-o-zatupljenosti-nacionalnih-manjina

Predsednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije Fahrudin Đekić učestvovao je u Beogradu ne okruglom stolu čija tema je bila politička zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim institucijama, a koju je organizovao Helsinški odbor za ljudska prava.

Đekić je istakao da je adekvatna zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim institucijama neophodna za demokratizaciju jednog društva i da  se napredak Srbije na putu Evrointegracija meri upravo kroz unapređenje položaja nacionalnih manjina.

Okruglom stolu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava prisustvovali su predstavnici stranaka nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Razgovaralo se o postojećim zakonskim rešenjima kada je u pitanju učestvovanje stranaka nacionalnih manjina na izborima, a analizirane su i određene manjkavosti, te razmatrane mogućnosti za unapređenje izbornog zakonodavstva po pitanju učestvovanja stranaka nacionalnih manjina na izborima.

O zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim institucijama govrila je autor studije dr.Jelena Lončar, a u uvodnom obraćanju govorili su i dr.Goran Bašić direktor instituta drustvenih nauka i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Senada Kalić

Exit mobile version