Premalo časova likovnog u osnovnoj školi smanjuje djetetovu sposobnost da razvija kreativnost i negativno utječe na mentalno obrazovanje djece, kažu psiholozi .

Logopedi takođe ističu važnost likovnog obrazovanja za djecu, kaže logoped Renata Kokul. Ona smatra da su dodatni sati likovnog u vidu vannastavnih časova, dobitna kombinacika za djecu školskog uzrasta.

  Umetničko obrazovanje u ranom periodu odrastanja važna je komponenta razvoja vještina .  Kroz crtanje dijete počinje organizirati sadržaje na papiru, ovladava prostornim odnosima, razvija vizuelnu percepciju i kroz razvoj grafomotoričkih vještina priprema se za izazivanje škola i vještina pisanja.  Primjenom različitih umjetničkih tehnika i načina rada razvija se dječja mašta, a verbalizacijom likovnih sadržaja razvijaju se i govorne i jezičke vještine – rekao je prof.  logoped Renata Kokul, prenosi Tacka.net .

Talenat nije važan na časovima likovne kulture, ali cilj je da svi učenici razviju finu motoriku, koordinaciju oko-oko, prostornu percepciju, kreativno i kritičko razmišljanje, sposobnost timskog i samostalnog rada, odgovornost  i samopouzdanje, digitalne kompetencije, medijska pismenost i druge vještine.