Naslovna Featured Istaknuto Đaci u junu u klupe zbog male mature i popravljanja ocena

Đaci u junu u klupe zbog male mature i popravljanja ocena

BEOGRAD – Onlajn predavanja za osnovce i srednjoškolce biće završena do kraja maja, što znači da nema potrebe za masovnim povratkom u škole, već je plan da se one otvore u junu za polaganje male mature i popravljanje ocena, uz poštovanje svih mera zaštite, rekao je danas za Tanjug ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

“Nemamo potrebu da decu vraćamo u škole. Nema masovnog povratka u školu i učionice od 30 učenika i nastavnika, nema povratka u amfiteatre, te masovne opcije smo završili na jedan kvalitetan način – prebacivanjem celokupnog obrazovnog sistem na onlajn nastavu”, rekao je Šarčević.

Sa završetkom onlajn predavanja, dodaje on, završeno je 80 odsto posla, a onda, kaže, ostaje manji deo posla – zaključivanje ocena, održavanje male mature i matura srednje škole.

Što se tiče đaka od prvog do četvrtog razreda tu je posao završen, navodi Šarčević, jer će im ocene biti zaključene kroz formativne vidove ocenjivanja.

“Mi smo formativne ocene usvojili u velikom delu. Ocenjivanje je kroz pravilnik modifikovano da bi bilo po zakonu, kao što je i pravilnik po kalendaru takođe u izradi izmene kako bi dobio zakonski sklad”, kaže Šarčević.

Kada su u pitanju đaci od petog do osmog razreda, poželjno je, poručuje ministar, da deca u dogovoru sa nastavnicima dođu u školu kako bi popravili pojedine ocene, ali uz, naglašava, poštovanje svih mera zaštite.

Navodi da će osnovci dolaziti po želji, jer se njima, dodaje Šarčević, ocene mogu zaključivati i bez zadnjeg kvartala.

Bilo bi poželjno da se provežba na dobrom uzorku… Škole će dobiti uputstva šta radi direktor, a šta psiholozi, pedagozi, domari, tetkice… Dežurstva su ozbiljna stvar, direktor škole će biti glavni dežurni, a ostale poslove će prepustiti svojim saradnicima”, objasnio je Šarčević.

Ministar objašnjava da je popravljanje ocena i malu maturu moguće održati u školama, jer će se učenici u grupi od po pet ili šest raspoređivati po učionicama, nosiće zaštitu – maske i rukavice, a prostorije će se redovno dezinfikovati.

Kaže da će škole biti snabdevene dezinfekcionim sredstvima, a dezinfekcija će se vrštiti svakog dana, odnosno nakon svakog prisustva učenika i profesora.

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura verovatno će se održati 17, 18. i 19. juna, uz moguća mala pomeranja.

“Sve možemo da pričamo uslovno, jer i epidemilozi navijaju za otvranje škola od 1. juna, ali ako škole ne otvaramo za nastavu, onda ne mora u školu da dođe 800 učenika, već pojedinačno u malim grupama, razvučeni po čitavom objektu uz velika dežurstva nastavnika”, zaključio je Šarčević.

Exit mobile version