Naslovna Vijesti Hronika Đaci brojnih Pešterskih sela nemaju prevoz do škole

Đaci brojnih Pešterskih sela nemaju prevoz do škole

djaci-brojnih-pesterskih-sela-nemaju-prevoz-do-skole

Učenici više sela na Pešterskoj visoravni od početka ove školske godine nemaju obezbeđen prevoz, rekli su neki od njihovih roditelja za portal Free media.

Oni su za naš portal rekli da su deca iz pojedinih sela prinuđena da pešače i po par sati do škole u Karajukića bunarima, dok ima i onih koji zbog udaljenosti od pet do 10 kilometara još uvek nisu ni pošli u školu.

Jedna od majki tri osnovca iz sela Bioce kaže da njena deca pešače svakodnevno u jednom pravcu po sat i po do ove škole.

“Brinem za njih, a pitam se i šta će biti kada počne zima. Verovatno neće ići u školu, poput đaka iz Buđeva, što je veoma loše, naročito za sina koji je osmi razred i treba više da uči da bi upisao bolju srednju školu”, rekla nam je ona.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić pojašnjava za naš portal da lokalna samourava plaća troškove prevoza, a da tender za angažovanje prevoznika raspisuju škole.

“Taj posao je poveren njima, jer bolje poznaju teren, a i same lokalne prevoznike. Od osam matičnih škola na teritoriji naše opštine, sedam je obezbedilo prevoznika, samo škola u Karajukića bunarima nije, iako je putna infrastruktura sve bolja i bolja“, rekao je Mujagić.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić Do juče, 19. septembra, trajao je drugi postupak javne nabavke za prevoz zaposlenih i učenika, koji je ova škola raspisala, a na koji se, kao i u avgustu, niko od prevoznika nije javio.

Direktor Osnovne škole “Rifat Budržević Tršo“ u Karajukića bunarima Muzafer Bibić kaže za naš portal da su sa ovim problemom upoznati u svim nadležnim ustanovama, od Ministarstva prosvete, preko Školskih uprava, do lokalne samouprave u Sjenici.

“Roditelji sa pravom negoduju, ali nama su ruke vezane, jer možemo da postupamo samo na osnovu odluke Opštinskog veća. Lokalna samouprava obezbeđuje sredstva za prevoznike, koji tvrde da im je neisplativo da za taj novac rade, jer je razuđenost sela velika, a cena goriva povećana. Do nekih udaljenih sela moraju da voze samo jednog učenika”, rekao je Bibić.

On je zabrinut zbog činjenice da im svakodnevno u matičnu školu dolazi sve manji broj đaka iz Ugla, Dolića, Tuzinja, Krnje jele, Rastenovića i Buđeva.

“Škola ima 90 učenika, a danas je na nastavu došlo samo 40. Dakle, preko 50 odsto ne dolazi, jer žive daleko, neki i 10 kilometara. Upitno je dalje odvijanje i kvalitet nastave, a nemamo ni zakonsku mogućnost da organizujemo on lajn nastavu. Čak se dešavalo da neki od učenika starijih razreda, sedmaci i osmaci, kolima dolaze u školu, te time ugrožavaju bezbednost ostalih đaka i učesnika u saobraćaju“, kaže direktor.

Muzafer Bibić foto sajt škole “Rifat Burdžović Tršo” Karajukića Bunari

Ističe da svakodnevno Ministarstvo prosvete informiše o broju đaka koji su došli u školu, a da je o ovom problemu razgovarao sa pomoćnikom ministra, predsednikom opštine i aktivom direktora osnovnih škola.

“Organizovao sam i dva sastanka predsednika opštine sa prevoznicima, ne bi li se dogovorili oko cene. Očito da je jedino rešenje problema da Opštinsko veće donese novu odluku o povećanju sredstava za prevoz nastavnika i đaka”, kaže Bibić.

Ovaj deo Pešterske visoravni, smešten oko 30 kilometara južno od Sjenice, poznat je po najhladnijim zimama u Srbiji.

Free Media

Exit mobile version