DIŽITE SE BOŠNJACI! ĐE SU NESTALE PATRIOTE!? Četnici u Beranama hoće da podignu spomenik Pavlu Đurišiću!

I dok se u javnosti još nije slegla prašina nakon podizanja, pa uklanjanja spomenika Puniši Račiću u Andrijevici, početkom sedmice može se očekivati oživljavanje još jedne ličnosti koja izaziva kontroverze.

Kako prenosi RTCG, za utorak najavljena je inicijativa za podizanje spomenika četnickom vojvodi Pavlu Đurišiću u selu Gornje Zaostro u Beranama.

Selo Gornje Zaostro, udaljeno 7 kilometara od Berana. Tu će se održati tradicionalni sabor na kojem bi trebalo da bude usvojena Deklaracija o pomirenju i podizanju spomenika vojvodi Pavlu Đurišiću.

Ideja o podizanju spomenika Đurišiću nije novost. 2003. u Gornjem Zaostru četničkom vojvodi je postavljen postament koji je država ubzro srušila. Poštovaoci Đurišićevog lika i djela, međutim, nijesu odstali pa se skoro deceniju i po zalažu za novo podizanje spomenika. Da li očekuju dozvolu države ili će, kao nedavno potomci Puniše Račića u Andrijevici, ipak postaviti spomenik Đurišiću, nijesmo mogli saznati jer iz Odbora nijesu željeli da se oglašavaju prije odluka ovogodišnjeg sabora u Beranama.

“Početkom januara 1943.g. u Šahovićima kod Bijelog Polja, gdje je izvršen genocid nad Bošnjacima 1924.godine (tada Muslimanima), održana je konferencija četničkih komandanata na kojoj je razrađena odluka četničke Vrhovne komande o novom obračunu sa “Turcima” i “nenacionalnim elementima”. Kako četnici nisu imali dovoljno snaga za frontalni obračun i napad na ovaj cijeli predviđeni prostor (Bjelopoljski, Sjenički, Pljevljanski, Čajnički i Fočanski srez), donijeta je odluka da se najprije obračunaju sa muslimanima u Bjelopoljskom srezu… Četničke jedinice su krenule u napad 5.januara 1943.godine i to akcijom odreda Rada Korde, kada je spaljeno 15 kuća i ubijeno 10 muslimana, dok je 5 bilo spaljeno u kućama. Dan kasnije u napad je krenula i četnička grupa pod komandom Miraša Savića. Komandant Limsko-sandžačkog odreda Pavle Đurišić, koji je rukovodio cjelokupnom akcijom iz Kolašina, 6.januara uputio je izvještaj Draži Mihailoviću u kom se kaže: ”Jutros tačno po planu otpočele su borbe na drugom sektoru. Posmatrači koji su dostavili izvještaj u Šahoviće javljaju da se borba u selu Dubovo razvijala u pravcu sela Korita takom brzinom da su dva prva turska sela Jasen i Kostiće, a zatim i Zmijanac za nepuni sat pregaženi…” Nakon slanja ovog izvještaja, Pavle Đurišić koji je naredio da se spale sva sela koja čine uporište muslimana, uputio se u Bjelopoljski srez da direktno rukovodi četničkim akcijama i novim, još strašnijim, zločinima protiv muslimana, uglavnom neboračkog i nejakog stanovništva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO