Naslovna Featured Istaknuto Direktorka RFZO: Rezervisano 50.000 novih lekova protiv korone, stižu u januaru

Direktorka RFZO: Rezervisano 50.000 novih lekova protiv korone, stižu u januaru

0
direktorka-rfzo:-rezervisano-50.000-novih-lekova-protiv-korone,-stizu-u-januaru

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da će lek protiv koronavirusa “molnupiravir”, kompanije “MSD”, u Srbiju stići u januaru i dodala da je rezervisano 50.000 lekova. Kako je za televiziju Prva rekla direktorka RFZO, Srbija je prva u Evropi koja je potpisala ugovor za nabavku tog leka i dodala da se očekuje da će ga u decembru registrovati američka agencija za lekove, nakon čega se očekuje odobrenje i u Evropi i Srbiji.

„Lek je u obliku tablete i primenjivaće se za sve pacijente koji su pozitivni (na koronavirus), u prvih pet dana pozitivnosti i zaista smanjuje, rezultati kliničkih studija su pokazali, najmanje za 50 odsto hospitalizaciju. Sve kliničke studije su završene za ovaj lek, što je neophodno pre registracije i odlični su rezultati“, kazala je Radojević Škodrić.

Ona je podsetila i da „molnupiravir“ nije prvi lek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala „sve ključne lekove protiv kovida“.

Naglasila je i da vakcina i lek nisu isto, jer „vakcina sprečava, a lek leči“.

Direktorka RFZO je dodala da je ona za uvodjenje kovid propusnica „zbog ljudi koji su se vakcinisali i koji su uradili sve što je do njih“.

„Ne znam šta još da uradimo da bi se vakcinisali ljudi, a osim toga, i kada se razbole, da se na vreme jave u kovid ambulantu, gde je, zaboga, gužva, pa ne mogu ni to da čekaju, da bi na vreme dobili lek“, rekla je Radojević Škodrić.

Izvor: Tanjug

Autor:Beta

Podeli

Exit mobile version