Direktorka bolnice u Batajnici: Više nema slobodnih mesta

BEOGRAD – U kovid bolnici u Batajnici nalazi se više do 830 pacijenata i više nema slobodnih mesta, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević i istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano.

Ona je dodala da su otvorene dodatne jedinice poluintenzivne i intenzivne nege u ovoj bolnici.

“Slobodnih mesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mesta koja oglasimo na grupi”, rekla je Adžić Vukičević za RTS.

Ukazala je da je u bolnicu tokom prethodnog dana i noći primiljeno 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi.

“Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana”, rekla je lekarka.

Ona je istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano, a preostalih pet je vakcinisano sa jednom ili dve doze.

“Najčešće su to vakcine koje su bile u febraru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli”, naglašava Adžić Vukičević.

Ukazala je i da se troše enormno velike količine kiseonika i ocenila da je to dokaz da se klinička slika obolelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

“Praktično svako ko uđe u bolnicu zahteva kiseonik, to je najmanje 9-10 litara ili 12-15 litara, a imamo bolesnike i na 50-60 litara. To je ogromna potrošnja i opterećenje čitavog sistema”, navela je lekarka.

Istakla je i da su među hospitalizovanima 21-ogodišnja devojka, koja je noćas primljena, kao i 26-ogodišnji mladić iz Gornjeg Milanovca i 22-ogodišnji mladić iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu.

“Prisutni su bolesnici svih starosnih dobi, pođednako je zastupljen ženski i muški pol. Pre mesec dana imali smo veću zastupljenost muškaraca nego žena i ono što je primetno posledih mesec dana je povećanje broja prijema jako starih ljudi – gerijatrijske populacije od 1929. do 1939. godišta”, dodaje ona.

Adžić Vukičević apelovala je na građane da se vakcinišu, ocenivši da ćemo u suprotnom biti u “užasno velikom problemu”.

“Po troje, četvoro članova jedne porodice leži u ovom momentu zajedno u sobi”, ukazala je ona.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO