Direktorka Batuta: Za sada vakcinacija dece sa dve doze

BEOGRAD – Vakcinisanje dece trećom, buster dozom trenutno nije praksa, ne samo kod nas nego i u svetu, izjavila je danas direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović, dodajući da su deca vakcinisana sa dve doze i da to do daljnjeg ostaje tako.

Jovanović je navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se u našoj zemai nastavlja vakcinacija za one od 12 do 18 godina.

“Same vakcine protiv kovida-19 štite. U našoj zemlji se nastavlja sa vakcinacijom dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napreduje sa obzirom na to da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja je se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine”, kazala je Jovanovićeva za RTS.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

“Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta pokazuju da sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave”, navodi Jovanovićeva.

Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu sa njom donositi odluke.

“U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i pookruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama”, rekla je direktorka Instituta “Batut”.

Govoreći o novom soju virusa omikron, otkrivenog u Južnoj Africi, navodi da on trenutno nije ušao u Srbiju.

“Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu , i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predrastrožnost i apeluje se na primenuu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju”, ističe Jovanovićeva.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO