Direktor APR: Novi rokovi za statistički i finansijski izveštaj

Svi obveznici podnošenja finansijskih izveštaja sledeće godine moraju da podnesu izveštaje u izmenjenoj formi i u promenjenim rokovima, a finansijski i statistički izveštaj se sada predaju u istom roku, do 30. marta, izjavio je danas direktor Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić.

Lučić je za TV Tanjug rekao da je izmenama Zakona o privrednim društvima i forma samih izveštaja značajno promenjena i da je potrebno je da se svi što pre upute u tu problematiku i ne čekaju trenutak pred poslednje rokove.

Direktor APR-a je govoreće o fantomskih firmama, pojasnio da se u suštini radi o registrovanju lažne, odnosno fiktivne adrese tog privrednog subjekta, što dovodi do raznih problema u praksi.

Izmenom zakona uvedena je i hitna sudska zaštita oštećene strane, naveo je Lučić i objasnio da u praksi to znači da svako ko je oštećen može kroz tužbu koju podnosi sudu da traži brisanje fiktivne adrese.

-Sud po hitnom postupku mora da donese presudu i tu presudu po službenoj dužnosti dostavlja Agenciji za privredne registre, koja tu adresu briše i nalaže tom privrednom subjektu da u roku od 30 dana otkloni nedostatak i registruje novu adresu, Ukoliko to ne uradi u roku od 30 dana, mi taj privredni subjekt stavljamo u proces likvidacije, naglasio je direktor APR-a.

On je rekao da, iako je percepcija u javnosti da postoji veliki broj fantomskih firmi, u suštini taj broj nije toliki u odnosu na ukupan broj privrednih subjekata, i naveo da je procenat fantomskih firmi manji od jedan odsto, ali da su problemi koje prave značajni.

Večernje novosti

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO