Dio đaka u Srbiji bez ocjena u knjižicama

Djeca čiji nastavnici štrajkuju mjesec i pol prvi put će otići na zimski raspust bez ocjena u knjižicama.
Prvo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Srbiji završava se danas, a djeca čiji nastavnici štrajkuju mjesec i pol dana prvi put otići će na zimski raspust bez ocjena u knjižicama.
Sjednice odjeljenskih vijeća su danas, ali na njima neće biti kvoruma, jer im nastavnici članovi sindikata neće prisustvovati, rekao je Tanjugu predsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije Slobodan Brajković, očekujući da ocjene ne budu zaključene u blizu 400 škola u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Beogradu.
Glasnogovornica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da će ocjene biti zaključene u odjeljenju i svi koji rade sa đacima završit će svoj posao, ali na odjeljenskim vijećima neće biti kvoruma i ocjene neće biti zavedene u knjižicama.
Praktično, taj posao ostavit će se za kasnije. A za kada, zavisi od situacije, rekla je Janković.
Razgovor s Ministarstvom
Sindikati pozivaju na nastavak razgovora s Ministarstvom prosvjete.
“Pozivamo da se za stolom nađe rešenje i da izađemo iz ove situacije, a ne da preko medija saznajemo šta nam je ponuđeno, šta odbijeno”, rekla je ona.
Iz sindikata tvrde i da Ministarstvo prijeti najavom da će odbiti dnevnice onima koji su obustavili rad 22. decembra, prenosi Tanjug.
U tom slučaju nastavnici neće nadoknaditi časove, rekao je Brajković i naveo da ima novca za prosvjetu ako se uštede blizu tri milijarde dinara za suvišne seminare i gotovo 2,5 milijardi za putovanja.
Raspust traje do 20. januara i do tada bi trebala biti održana odjeljenska vijeća i formalno završeno polugodište, kako bi se na vrijeme ušlo u drugo polugodište.
Zahtjevi sindikata
Ðaci u Vojvodini već su na raspustu i njima su zaključene ocjene.
Sindikati traže da im se ne smanjuje zarada, donošenje zakona o platnim razredima te potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.
Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja saopćilo je da će iskoristiti predstojeći raspust za intenzivnije posjete školama širom Srbije i razgovor s nastavnicima o aktuelnim problemima, posebno o onim s kojima se svakodnevno susreću i nastavnici i učenici, navodi se u saopćenju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO