Naslovna Vijesti Dinkić „častio“ Fijat sa 4 miliona evra državnih para

Dinkić „častio“ Fijat sa 4 miliona evra državnih para

dinkic

Ministar tajno ispregovarao državne subvencije za „fijat 500L” vredne 14 miliona, a uslov bio da Fijat uloži svega 10 miliona evra!

Ministar Mlađan Dinkić iznenadio je danas javnost na otvaranju Sajma automobila kada je sa direktorom Fijat automobili Srbija Antoniom Ćesare Ferarom potpisao ugovor o subencionisanju „fijata 500L” u Srbiji.

Tako će „srećnici” moći da kupe ovaj automobil po ceni nižoj za 3.000 evra, koje će subvencionisati država, odnosno po ceni od 10.900 evra.

Dinkić je rekao da će zauzvrat Fijat uložiti u kragujevačku fabriku još 10 miliona evra do kraja ove godine, a pored postojećih 2.500 zaposliti još 600 radnika, dok bi 2014. trebalo da zaposli još 800 ljudi.

Međutim, on je izostavio da kaže da će država zbog Fijatove investicije od 10 miliona evra, uložiti u subvencije za “500L” čak 14 miliona evra, koliko piše u protokolu objavljenom na sajtu Ministarstva finansija.

 

 

Naime, prema protokolu država će za prvu fazu zapošljavanja dati šest miliona evra za 2.000 “petstotki” a ako Fijat bude ispunio i drugu fazu onda dodatnih 8 miliona za 2.666 vozila.

Tako će građani Srbije za 4.666 „kragujevačkih čuda” dati italijanskoj firmi čak 14 miliona evra.

Da bi sve bilo “začinjeno” građanima će biti omogućeno da kupuju kola i kreditom od pet godina sa kamatom od tri odsto godišnje.

U Ministarstvu finansija Trojci su priznali da su pregovori vođeni daleko od očiju javnosti kako bi bili “uspešno” realizovani.

Dogovor nije postignut na brzinu, kao što izgleda, već su pregovori vođeni nekoliko meseci unazad – rekli su nam oni.

Da stvar bude apsurdnija, direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara rekao je da je od jula prošle godine “Fijat” izvezao 43.000 “500L”-ova i da će ove godine imati prihode od 1,5 milijardi evra od proizvodnje ovog automobila.

 

“Fijat” je do sada u Srbiji uložio 1,2 milijarde evra, od čega je 350 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju fabrike u Kragujevcu. Namera je da ove i iduće godine investicije budu 10 miliona evra za osavremenjivanje fabrike – rekao je on.

Na neočekivano potpisivanje subvencija između Dinkića i FAS-a reagovali su i ostali uvoznici automobila, koji su državu optužili da favorizuje samo Fijatova vozila i tako uništava tržište.

Smatramo da to nije fer tržišna utakmica. “Fijat” nam ne predstavlja trn u oku, ali samo tražimo iste uslove – rekao je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, na vanrednoj konfereniji za štampu zakazanoj upravo zbog ovog Dinkićevog poteza.

Petrović je rekao da će u ponedeljak asocijacija održati sednicu Upravnog odbora i da je moguće da se povuku sa Sajma automobila, što bi izazvalo veliki međunarodni skandal među trgovcima kola.

On je rekao da Vlada nije htela da usvoji ni jedan od zahteva asocijacije, a to je da se uvede mogućnost kupovine automobila po sistemu “staro za novo”, da se dozvoli uvoz automobila sa EURO 3 motorima, te da se odloži primena ekoloških taksi u iznosu od 12.000 dinara po toni.

Zanimljivo je da je munjevito reagovali i Ministarstvo finansija, pa je njihova pres služba nakon ove konferencije odmah pozvala uvoznike da dovedu druge fabrike automobila u Srbiju.

Pozivamo uvoznike automobila da, umesto što protestuju, lobiraju i pozovu proizvođače automobila koje zаstupаju, da investiraju u Srbiji i otvore nova radna mesta za naše građane, a država će im u tome pomoći. Svaki investitor iz automobilske industrije, koji bude došao u Srbiju, investirao i zaposlio naše građane imaće isti tretman kao Fijat – saopštili su iz ministarstva.

preuzeto sa: trojka.rs

Exit mobile version