”Digitalna ekspedicija” u Novom Pazaru

Novi Pazar je ovog vikenda domaćin karavanu ”Digitalna ekspedicija”, u okviru kojeg građani imaju priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora. Karavan ”Digitalna ekspedicija” pokrenut je na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a Novi Pazar je šesnaesti grad domaćin.

Karavan je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih, kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović istakla je u Novom Pazaru da je interesovanje građana Srbije za ovaj karavan veliko što, kako navodi, potvrđuje da je Vlada Srbije na pravi način građanima približila digitalni svet.

”Tokom pandemije i najstariji građani su imali priliku da se uvere u prednosti novih tehnologija i, zahvaljujući tehničkoj opremi koju smo obezbedili u domovima za stare, oni su mogli da komuniciraju sa svojim najbližima i da lakše podnesu razdvojenost. Posebno je važno što se njihovo interesovanje za korišćenje novih tehnologija nastavilo, što znači da je i njima bitno da se upoznaju sa digitalnim veštinama 21. veka”, izjavila je Golubović.

Gradonačelnik Nihat Biševac ocenio je na otvaranju da je ovj događaj važan za sve građane Novog Pazara.

”U današnje vreme čitave generacije mladih digitalnu komunikaciju vide kao način života i zato je dragoceno što će kroz aktivnosti ”Digitalne ekspedicije” moći, ne samo da unaprede digitalnu pismenost i veštine, već i da saznaju odakle vrebaju potencijalne opasnosti i kako ih izbeći”, izjavio je gradonačelnik Biševac.

Karavan ”Digitalna ekspedicija” sprovodi se uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

S.Lj.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO