Deviza “živi lokalno, radi globalno” moguća i u Novom Pazaru (AUDIO)

http://indeksonline.rs/wp-content/uploads/2021/09/Deviza-zivi-lokalno-radi-globalno-moguca-i-u-Novom-Pazaru.mp3Programer iz Novog Pazara Džemil Dupljak (26) jedan je u nizu primera da to što je rođen i što živi u sredini u kojoj nije razvijen IT sektor nije prepreka da mladi, uz znanje i usavršavanje, mogu da dobiju odličan posao u toj industriji, a da pri tome ostanu da žive u svom gradu.

Ovaj mladić, koji je završio osnovne studije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, zaposlen je u svetski poznatoj holandskoj firmi “Levi9”, ispostavi u Beogradu, kao Javascript developer.

“Do posla sam došao nakon tri intervjua, a ključno je bilo znanje i iskustvo koje posedujem. Radi se o renomiranoj svetskoj firmi, posao je za stalno, a ja sam ostao u svom gradu, tu mi je porodica, tu mi je društvo, sve je ostalo isto kao prethodnih godina, ali sam svoju karijeru doveo na jedan drugi nivo. Imam mogućnost za napredovanje, za rast u firmi, za razvoj”, priča Džemil.

On ističe da mu je od velikog značaja to što nije morao da se seli, a da ipak radi u svetskoj firmi, po evropskim standardima.

“Pijem kafu sa društvom u Novom Pazaru, nisam morao da se ‘cimam’ oko premeštaja, traženja smeštaja, novog društva, okruženja, navikavanja na novi grad. Raduje me i to što novac koji zaradim trošim u mom gradu”, ističe Džemil.

Mladima u Novom Pazaru, koji bi želeli da krenu njegovim stopama, poručuje da ne gaje iluzije da je programiranje lako, jer je neophodno mnogo rada, truda i usavršavanja, ali da je to zanimanje koje pruža mnoge mogućnosti, pogotovo jer sada mnoge IT kompanije zapošljavaju radnike, uz mogućnost rada na daljinu.

Džemil, kao i stotinak njegovih mladih sugrađana, usavršavao se i prošao razne kurseve koje je u proteklih godinu dana realizovao Regionalni inovacioni start ap centar u Novom Pazaru.

Koordinator ovog centra Šemsudin Plojović ističe da im je osnovni cilj prilikom osnivanja bio da spoje mlade programere iz Novog Pazara sa svetskim firmama ili da im pomognu prilikom izrade sopstvenog proizvoda i njegovog plasiranja na tržište.

“Pod broj jedan smo organizovali intenzivne kurseve, potpuno besplatne, kroz koji su polaznici učili tehnologije i programiranje od početka, od nule. Potrebno je oko godinu dana da oni savladaju kurs, da dobiju sertifikat, a o tome koliko smo uspešni govori da je do sada preko 30 polaznika naših obuka dobilo stalne poslove u renomiranim svetskim firmama”, kaže Plojović.

Drugi zadatak Centra, dodaje on, je da pomogne mladim programerima koji su osmislili proizvode (aplikacije) tako što će im pomoći da ih naprave, a potom i plasiraju na tržište i pronađu investitore ili kupce.

“Već imamo četiri tima koji su izašli iz našeg centra i sada posluju na stranom tržištu. Za one koji se još uvek nisu pozicionirali, pružamo podršku u vidu povezivanja sa ljudima u IT industriji, akceleratorima, biznis inkubatorima, investitorima, kao i Naučno-tehnološkim centrom u Kaunasu, sa kojim imamo odličnu saradnju”, priča Plojović.

U Regionalnom inovacionom start ap centru rade i na popularizaciji informacionih tehnologija pa će tako Novi Pazar ove godine prvi put imati ekipu koja će se takmičiti u Lego ligi programiranja.

“Trudimo se da stvorimo i osposobimo kadrove koji će raditi lokalno, biti pozitivni članovi svoje zajednice i primeri da se kroz znanje, rad i konstantno usavršavanje može zaraditi dostojna plata”, naveo je on.

Plojović ističe da je plan Centra da preraste u Naučno-tehnološki park, jer Novi Pazar, kao univerzitetski centar, to zaslužuje i da će u narednom periodu raditi na stvaranju kadrova koji će raditi u tom parku.

Tekst je nastao u okviru projekta „Pod svojim nebom“, koji realizuje Udruženje građana Free media iz Novog Pazara, sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO