Devenport izneo zamerke na pravosuđe i stanje u medijima

513

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izneo je zamerke na sprovođenje reformi u oblasti pravne države, na nepotpunu saradnju s Haškim tribunalom i medijsku reformu, preneo je Dojče vele (DW).

Mada je Devenport početkom septembra imao pohvale za Srbiju, pred članovima Radne grupe za proširenje EU iza zatvorenih vrata u Briselu njegove ocene su bile suzdržanije, navodi Dojče vele pozivajući se na poverljiv papir nemačkog ministarstva spoljnih poslova u koji je imao uvid.

Devenport je rekao da je formiranje vlade trajalo duže od očekivanog, a da razlozi za to otezanje “nisu do kraja jasni” i da je premijer Aleksandar Vučić uprkos komotnoj većini preferirao koalicionu vladu i ocenio da je u njoj pozicija Socijalističke partije Srbije nešto slabija nego pre vanrednih izbora.

Šef delegacije EU u Srbiji je načelno pozdravio evropsko usmerenje “nove-stare vlasti” rekavši da su evrointegracije “lajtmotiv” programa beogradske vlade, navodi Dojče vele.

Kao najveće izazove i nerešene probleme Devenport je naveo građenje nezavisnih institucija, reformu javne uprave, investicije u poljoprivredu, privatizaciju državnih firmi i ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Devenport nije želeo mnogo da prejudicira pre sledećeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji se očekuje krajem oktobra, posebno što se tiče najvažnmije teme – odnosa Beograda i Prištine.

On je ponovio da u zvaničnom Beogradu postoji spremnost na dogovor o Kosovskoj Mitrovici i telekomunikacijama, ali ne i za dogovor o energetici. Dodao je da dijalog treba nastaviti na najvišem političkom nivou, kao i da treba utrti put formiranju Zajednice srpskih opština, navodi Doječe vele.

Šef Delegacije EU u Srbiji naglasio je da je “sada trenutak” da vlada dokaže odlučnost u sprovođenju teških reformi u oblasti pravne države, a kao nedostatke je naveo što još nije do kraja primenjen Akcioni plan za nacionalne manjine, što nema državnog tužioca za ratne zločine i nepotpunu saradnju sa Haškim tribunalom.

Povodom reformi u oblasti prava, Devenport je rekao da ne sumnja u kompetencije nove ministarke pravde Nele Kuburović, ali da nije izvesno da će ona dobiti “političku podršku” za teške reforme, posebno za promenu Ustava, a posebno su veliki otpori na planu prenošenja finansijskih sredstava nezavisnim institucijama.

Na pitanje na sastanku Radne grupe za proširenje o stanja medijskih sloboda u Srbiji, Devenport je rekao da je odlučujuće dovesti Regulatorno telo za elektronske medije i Savet za štampu u stanje da “u potpunosti obavljaju svoje zakonske dužnosti”.

Devenport je izrazio očekivanje da će deo izveštaja o stanju medija biti sličan prošlogodišnjem, uz dopunu o teškoćama u sprovođenju medijske reforme, navodi Dojče vele dodajući da je prošle godine deo izveštaja o medijskim slobodama “bio poražavajući za vlast Aleksandra Vučića”.

Na pitanje o “strateškim komunikacijama”, što Dojče vele tumači kao “marketing”, Devenport je rekao da je ruska “meka moć” u Srbiji daleko veća nego u prošlosti i da je medijsko prisustvo Moskve “veoma veliko”. Evropska unija tome treba ne samo da se suprotstavi već da ispriča i “bolju priču”, rekao je Devenport.

izvor: N1