Detalji tragične eksplozije na Kopaoniku

2352

Mladen Gluhović sa Pala teško je povređen u eksploziji bombe zaostale iz NATO bombardovanja 1999. na Kopaoniku i prebačen je u bolnicu u Novom Pazaru, a trenutno se oporavlja na VMA u Beogradu.

Jaka detonacija bombe Mk-4 koja se nalazila u busenu trave i eksplodirala mu je u rukama teško je ranila Mladena. Imao je brojne povrede po telu, glavi, rukama i nogama, a ozbiljno mu je ugrožen i vid.

Boban Kurandić, iskusni deminer sa Kopaonika koji je bio na dužnosti za vreme NATO bombardovanja, kaže da na planini postoji još neaktiviranih bombi, ali dodaje da je dobar deo njih uklonjen, pišu Novosti.

– Ipak, ima ih još oko Pančićevog vrha, posebno na kosovskom delu planine gde još ništa nije čišćeno. Tuda turisti često idu u šetnju, a meštani u branje borovnica, između baze na vrhu planine i okretišta staze “Krčmar”. Tamo je u toku čišćenje oko 700 hektara – kaže Kurandić i ističe da je tokom bombardovanja bilo 76 avio-udara i više od 20 kontejnera sa kasetnim bombama bačeno na vrh Kopaonika.

– Prošlo je 17 godina, mnoge bombe su zarasle u korov ili u zemlju, ali su i dalje ubojite. Mada su sva opasna mesta obeležena trakama, preprekama i tablama upozorenja, radoznali turisti često upadaju u “minska polja”, pa moramo da organizujemo akcije njihovog spasavanja. Upravo dok smo spasavali Gluhovića, pod svom opremom morali smo da izvlačimo i jedan bračni par iz Beograda – zaključuje sagovornik.

izvor: Telegraf.rs