DETALJI IZVEŠTAJA O PADU HELIKOPTERA! “Ljudi, vidi li iko pistu?!”, poslednje reči pilota!

Prema nalazu veštaka, vremenski uslovi tokom leta nad Srbijom tragične noći bili su složeni, ali nisu bili presudni za tragediju. Pilot Mehić je uradio sve po proceduri, a nedostatak goriva je isključen

DETALJI IZVEŠTAJA O PADU HELIKOPTERA! “Ljudi, vidi li iko pistu?!”, poslednje reči pilota!Prema nalazu veštaka, vremenski uslovi tokom leta nad Srbijom tragične noći bili su složeni, ali nisu bili presudni za tragediju. Pilot Mehić je uradio sve po proceduri, a nedostatak goriva je isključen
Novosti 01. 04. 2015. 09:11 0
Tanjug
U izveštaju tehničke komisije Komande Vazduhoplovstva i PVO na 500 stranica, do detalja su opisani poslednji trenuci drame koja se odvijala nad Beogradom, kada je 13. marta helikopter “Mi-17″ Vojske Srbije pao nedaleko od piste Aerodroma “Nikola Tesla”. Takođe, ovaj dokument obuhvata sve tehničke i proceduralne elemente kobnog leta, pišu “Novosti”.
U nalazu uzroka tragedije kojaj je odnela 7 života, navodi se da jevojni helikopter koji je poslat na spasilački zadatak transporta bolesne bebe iz Novog Pazara bio potpuno ispravan, a pravila letenja i lanac komandovanja su ispoštovani.
Tanjug
Utvrđene su i neke nepravilnosti, kao naprimer: Zbog hitnosti zadatka o akciji spasavanja nije bio unapred obavešten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kome je za operaciju javljeno tokom leta.
Prema nalazu veštaka, vremenski uslovi tokom leta nad Srbijom tragične noći bili su složeni, ali nisu bili presudni za tragediju. Pilot Mehić je uradio sve po proceduri, a nedostatak goriva je isključen jer je utvrđeno da je u trenutku pada u tankovima bilo 650 litara, što je dovoljno za još sat i 15 minuta leta.
– Ljudi, vidi li iko pistu? Moramo u penjanje – bile su poslednje reči pilota Omera Mehića.
Tanjug
TOK DRAME:
* 18:00 časova – Sanitet sa bebom zarobljen kod Bogutovca
* 19:15 – doneta odluka o vazdušnom transportu
* 19:30 Vojska primila zahtev za pomoć
* 20:15 – Poletanje helikoptera sa aerodroma Batajnica
* 21:15 – Sletanje u krugu kasarne u Raški
* 21:25 – Transport poleće ka Beogradu
* 22:15 – Dva neuspešna sletanja na surčinsku pistu
* 22:31 – Pad helikoptera između auto-puta
* 02:00 Pronađena olupina helikoptera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO