Desničarski rabin u Izraelu dao vjerski legitimitet u uništenju Gaze

Dov Lior, vjerski vođa i desničarski rabin u Izraelu dao je podršku i legitimitet uništenju Gaze, jer je to jedino rješenje kako je sam rekao “Izrael tada ne bi više patio”.

Napisao je također kako je Izraelu vrijeme i da mu je dozvoljno da konačno uništi svog neprijatelja.

Kako je prenijela najstarija novina u Izraelu Haaretz, u kojem je ovaj desničarski orijentisan rabin napisao, napadnutom narodu je dozvoljno da kazni neprijateljski narod sa svim mjerama, kao što su prekid struje, vode i hrane.

“Može se bombardovati cijelo neprijateljsko područje umjesto da se vojnici izlažu opasnosti. Ministar odbrane može narediti uništavanje Gaze, kako jug naše zemlje ne bi dalje patio, odnosno kako bi spriječio napade na narod u Izraelu koji dugo pati zbog neprijatelja koji nas okružuje”, naveo je Lior.

Inače ovom “vjerskom” radniku ovo nije prvi istup. Bogat je asortiman njegovih uvredljivih i pogrdnih naziva, kao i ekstremističkih poruka.

U 2011. godini je uhapšen pod sumnjom da je poticao nasilje kroz vjerske knjige. Tada je rekao kako je Jevrejima dozvoljno da ubijajnu nejevreje i kako im to vjera dozvoljava.

Tu se nije zaustavio, pa je i Arape nazvao “zlim jahačima kamila, a u trenucima najveće inspiracije je i Evropljane nazvao saradnicima Nacizma i pozvao na izgradnju nelegalnih naselja na Zapadnoj obali kako bi se iskorijenila džungla.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO