Deset godina od smrti Alije Izetbegovića

Na današnji dan prije deset godina na bolji svijet je preselio prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Imao je 78 godina.

20131019-123800.jpg

Brojni citati i njegove riječi ostali su podsjetnik na teška vremena u kojima je stajao na čelu BiH, a jedan je vjerovatno nezaboravan:

– Potpisali smo mir. Ovo nije pravedan mir, ali je pravedan završetak rata. Bog nam je svjedok da smo učinili sve da nepravda za naše narode bude što manja – kazao je Izetbegović za govornicom Ujedinjenih naroda nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Tri odnosa

Jedan od onih koji su dobro poznavali Izetbegovića jeste Džemaludin Latić, profesor na Fakultetu islamskih nauka. On, kazao nam je jučer, “Alijin lik gleda trostruko”.

– Prvo, posmatram ga kao čovjeka s kojim sam se poznavao i kojeg sam oduvijek volio. Potom, kao državnika koji je imao sreću da s njim steknemo nezavisnost države, pa potom i kao političara prema kojem sam vrlo kritičan. I to toliko da me i danas njegovi potezi zbunjuju. Konkretno, mislim na sve Izetbegovićeve poteze poslije Dejtona – kazao je Latić.

Latić: Politički angažman

Pojašnjavajući kako se u BiH danas odnosi prema liku i djelu rahmetli Izetbegovića, Latić kaže da i to gleda iz više uglova.

– Čini mi se da ponovo imamo neka tri odnosa. Prvo, marginaliziranje i države i državnosti i njega, njegove uloge. Na drugoj strani imate jednu radikalnu i najčešće neosnovanu kritiku i odbacivanje, a imate i površnu mistifikaciju njegovog političkog angažmana – dodao je Latić.

Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, u izjavi za “Avaz” napomenuo je da, kako vrijeme prolazi, sjećanja na Aliju Izetbegovića sve su pozitivnija.

– Spektar političkih ideja koji je razvijao tokom svog političkog života i danas je aktualan. Dovoljno je širok i inspirativan taj politički prostor koji je on zacrtao da zapravo bez imalo preuveličavanja daje jedan dobar smjer pravila uređenja BiH – kaže Filandra.

Filandra: Sjećanja sve ljepša

Upravo činjenicu da je Izetbegovićeva politička misao i danas živa, Filandra vidi kao njegov najveći kvalitet i najveću vrijednost njegovog rada.

S druge strane, pak, Ivan Šijaković, profesor sociologije, smatra da je Izetbegović “jedan prilično nesretan čovjek”.

– Gledali smo samo u razvoj i perspektivu. Ali, kada pogledamo sve što se desilo, to je prilično nesretan trenutak i pojava jednog takvog lika koji nije imao historijsku viziju razvoja i perspektive, već potpuno nečeg drugog – vraćanje u neke uske prevaziđene okvire, vraćanje historije nazad nekim konfliktima – kaže Šijaković.

On tvrdi da se kasnije i sam Izetbegović pokolebao vidjevši šta je svojom pojavom i idejama uradio.

Učenje dove

– Naravno da su s druge strane bili još manji profili od njega – Karadžić, Tuđman, Milošević… To je bilo vrijeme nesretnih ljudi. Mislim da se on, za razliku od ovih pobrojanih, u jednom trenutku cijelog tog loma i raspada možda i pokolebao. A onda se potpuno izgubio u tom razmeđu. Pustio bi onda da ga nosi vjetar – mišljenja je Šijaković.

Šijaković: Nesretan lik

Deseta godišnjica smrti Izetbegovića danas će biti obilježena polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, a prisutnima će se obratiti predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji bit će proučena dova za rahmetli Aliju Izetbegovića, a na akademiji u Narodnom pozorištu o prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću govorit će bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i francuski filozof Bernar-Anri Levi (Bernard-Henri Levy).

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO