Deseci hiljada na protestima u Izraelu, traže kraj rata i povratak talaca

Najveći izraelski sindikat, Histadrut, sazvao je generalni štrajk za ponedeljak kako bi izvršio pritisak na Vladu.

 

Ožalošćeni i ljuti Izraelci izašli su večeras na ulice, nakon što je još šest tijela talaca pronađeno u Gazi, tražeći da premijer Benjamin Netanyahu dogovori prekid vatre sa Hamasom kako bi preostale zarobljenike vratio kući, prenosi Beta pisanje AP-a.

 

Najveći izraelski sindikat, Histadrut, sazvao je generalni štrajk za ponedeljak kako bi izvršio pritisak na Vladu — prvi od 7. oktobra. Očekuje se da će štrajk zaustaviti ili poremetiti glavne sektore privrede, uključujući bankarstvo, zdravstvenu zaštitu i glavni aerodrom u državi.

Netanyahu na udaru kritika

Procijenjeno je kako će deseci hiljada Izraelaca protestirati večeras u Tel Avivu, Jerusalemu i drugdje, a mnogi su već ispred Netanyahuove kancelarije u Jerusalemu.

 

Mnogi okrivljuju šefa Vlade što nije uspio vratiti taoce žive jer nije postigao dogovor sa Hamasom o okončanju rata. Hamas je ponudio oslobađanje talaca u zamjenu za okončanje rata, povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika.

 

Kritičari su optužili Netanyahua da odugovlači pregovore o prekidu vatre i stavlja svoje lične interese ispred interesa talaca. Kraj rata će vjerovatno dovesti do istrage neuspjeha njegove Vlade u napadima 7. oktobra, kolapsa njegove Vlade i prijevremenih izbora.

 

Više od 40.000 ubijenih Palestinaca

Izraelska vojska saopćila je danas kako je identificirala tijela šest talaca otetih iz Izraela i dovedenih u Gazu, među kojima dvije žene i četiri muškarca.

 

Više od 40.000 Palestinaca ubijeno je otkako je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra nakon napada koji je predvodila palestinska grupa Hamas u kojem je poginulo više od 1.100 ljudi. Palestinski borci su nakon napada zarobili približno 250 ljudi.

 

Izvor i photo: (REUTERS/Florion Goga) i Al Jazeera i agencije 

The post Deseci hiljada na protestima u Izraelu, traže kraj rata i povratak talaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Deseci hiljada na protestima u Izraelu, traže kraj rata i povratak talaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO