Naslovna Vijesti Hronika Deru 40 godina zatvora za ubistvo, Cigleru 4 za pomaganje

Deru 40 godina zatvora za ubistvo, Cigleru 4 za pomaganje

deru-40-godina-zatvora-za-ubistvo,-cigleru-4-za-pomaganje

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu osudio je danas Čabu Dera na 40 godina zatvora zbog podmuklog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo Brdo 5. januara 2019. godine, a Alana Ciglera na četiri godine zatvora, jer mu je pomogao da pobegne nakon ubistva.

Deru je presuda izrečena u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigler u Beogradu, u pritvoru koji mu je sud danas produzio do upućivanja na izvršenje kazne.

Der je osuđen kao neposredni izvršilac ovog teškog ubistva na podmukao način, a Cigler za krivično delo – pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, odnosno jer mu je pomogao nakon izvršenja krivičnog dela da pobegne, odvozeći ga za mesta ubistva “puntom”.

Sud je zaključio da Cigler nije bio svestan niti je znao da Der planira da ubije Markovića, već je mislio da eventualno želi da ga zaplaši da bi mu navodno vratio neki dug.

Cigler je takođe oslobođen optužbe za nedozvoljeno držanje pištolja, koji je pronađen u stanu njegovog prijatelja iz Subotice Gorana Prskala, u kojem je uhapšen, jer nije bilo dokaza da je njegov.

Pištolj mu je ipak odlukom suda oduzet.

Cigler će morati da plati troškove krivičnog postupka, dok je Der toga oslobođen s ozbirom da ga čeka dugogodišnja robija.

Der je prema presudi pratio i vrebao žrtvu pre nego što ju je hladnokrvno ubio. Markoviću je prišao s leđa oko 10.30, dok je pakovao dečija kolica u gepek automobila, nesvestan da mu preti opasnost i bespomoćan da se brani.

Nakon što je isplalio u Markovića šest metaka, od kojih su ga četiri pogodila, Der je uleteo u automobil u kojem ga je čekao Cigler i rekao mu da vozi.

Odvezli su se na Novi Beograd gde su se razilšli, Der je pobegao iz zemlje, a Cigler je iste večeri otišao u Suboticu gde je sutradan uhapšen.

Ovo je prvostepena presuda na koju i odbrana i tuzilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler potvrdio je da ga je on vozio kolima do Banovog brda, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo. Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj polciiji, izvinjavajcuhi se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teskso krivicno delo.

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor i sada u pritvoru čeka odluku po žalbi.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Pre tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

I Cigler je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Der i Cigler su dugogodišnji pirjatelji, što nisu skrivali u postupku.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version